1594 0

WEEKEND Vi tillbringade en helg i Köpenhamn, denna Kontinentens nordliga utpost. För visst känns det lite som att det ”riktiga Europa” börjar först söder om Öresundsbron. Det regnade en del och var hyfsat kallt. Men som weekend-getaway är få platser bättre än den danska huvudstaden om man bor i Stockholm. Det skulle vara London då.

Vi tog även en tur till Louisiana, konstmuseet en halvtimme norrut med tåg. Läget vid havet är värt halva besöket. Andra halvan intecknas av den omfattande utställningen med nordisk arkitektur. Den pågående visningen av kända konstnärers självporträtt är dock inte värd mödan.

Jag ska komma med ett par andra tips:

• HYR CYKEL

Hoja!

Köpenhamn är en lysande cykelstad. Mycket bättre än Stockholm. Inte bara att danskarna verkar ha mindre bråttom när de hojar. De har vettiga cykelbanor också, på vilka man inte nödvändigtvis måste trängas med bilar.

Om inte ditt hotell har hyrcyklar (det hade vårt, som hette Wake Up) så kolla med turistbyrån som ligger nära centralstationen.

• VÅGA UNDVIKA NYHAVN

Köpenhamns kajer lämpar sig fint för att utforska på hoj.

Jo, Nyhavn är synonymt med Köpenhamn — och just därför bör du undvika det stället om du vill ha något genuint att berätta. Kolla in krogarna på Nørrebro, vandra runt i Christiania (som faktiskt är riktigt vackert på sina håll), vandra längs hamnen bort till Lilla Sjöjungfrun eller åk ut till Amager Beach, om det nu skulle vara fint badväder.

• KÄKA!

Brunch på Café Norden.

Köpenhamn är full av fina restauranger. Här är tre bra du inte bör missa:
Lélé: Vietnamesisk restaurang vid Vesterbrogade 40, på gångavstånd från centralen. Intim, eldig inledning, bra service, drinkbar och internationell klass på köket.
Sushi n Sticks: makalös sushi så som du aldrig sett eller smakat den förut. Boka bord före besöket. Centralt läge.
Café Norden: Brunchställe vid Østergade som inte går av för hackor. För både plockmat, burgare, bakverk och hela balleretten.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article