1735 0
1735 0

STOCKHOLM — Gamla bildarkiv är alltid spännande. Och de behöver inte vara så förbaskat gamla för att det ska bli intressant.

Jag dök ned i mitt eget bloggarkiv från perioden när vi flyttade till New York hösten 2013. Där fanns ett sjok bilder jag hunnit glömma. Därför inleder jag en serie, Korrelivet bakom rubrikerna, där jag förhoppningsvis ska ge inblickar av erfarenheter, händelser och möten i New York och USA mellan 2013 och 2016 – eller början av 2017 egentligen – som inte kommit fram i artiklar eller på andra sätt.

Flytten till New York i september 2013 känns väldigt länge sedan. Dessutom tog jag inte särskilt många bilder då, åtminstone inte som finns i bloggarkivet nu. Så av den första månaden i The Big Apple finns det i stort sett bara fragment av.

Men det hela börjar i Stockholm, närmare bestämt i Liljeholmen när en lastbil kommer och hämtar upp våra 20-talet flyttlådor i, om jag minns rätt, slutet av augusti:

Flyttlasset går från Liljeholmen, Stockholm, augusti/september 2013.

Den sensommaren går även åt till stor del åt att göra lägenheten på Igeldammsgatan redo för utflyttning. Här är ett par bilder där jag förevigat röran:

Packning och utflyttning ur lyan på Igeldammsgatan.
Grejor överallt i köket.

Den 8 september är vi ute och badar i Björkvik på Ingarö.

Sedan lämnar vi Sverige.

De två första veckorna i New York tillbringas i en hyrd lya på 330 Lenox Road mitt i Brooklyn. Här på ett runt matbord i hallen sätter jag upp min första arbetsplats i New York. Det hinner inte bli jättemycket gjort där dock eftersom all tid går åt till att ta t-banan in till Manhattan för att styra upp med en riktig bostad.

Hemmaredaktionen i Brooklyn.

Här får vi första glimten av Manhattan, sedd från Brooklyn Heights på östra sidan av East River:

Första glimten av Manhattan sedd från södra Brooklyn september 2013.
Jag i New Yorks t-bana september 2013.

En kompis är och hälsar på i hösten 2013. Vi tar oss upp till Top of the Rock, utsiktsplatsen längst upp på en skyskrapa vid Rockefeller Center, precis när ett åskväder drar in över Manhattan:

Åska drar in över Manhattan. Vy från Rockefeller Center september 2013.

För första gången hösten 2013 ser jag även High Line, parken som byggts på sydvästra Manhattan uppe på ett gammalt järnvägsspår (bilden nedan). Parken öppnar upp en helt ny sida av New York och har blivit en av stans mest besökta attraktioner.

Jag har besökt the High Line många gånger sedan dess.

Första glimten av parken High Line på sydvästra Manhattan. Den var inte byggd när jag var i New York senast.

En annan vy av Manhattan: Vi är på middag hemma hos kompisar som bor på 40:e våningen i en bostadsskrapa på Upper West. Så här ser vyn ut från balkongen:

Hemma hos kompisar på middag i midtown. Utsikt från deras balkong på 40:e våningen.

Vardagen sätter in. Svenska telekomjätten Ericsson är börsnoterad i New York och företaget har ofta jippon och analytikerträffar i New York. Här är jag på mitt första Ericsson-jobb, en sorts inofficiell presskonferens vid Nasdaqs showroom vid Times Square där dåvarande och sedermera sparkade vd:n Hans Vestberg poserar för bilder:

Ett av mina första företagsjobb i New York: Ericsson med dess numera sparkade vd Hans Vestberg träffar journalister i Nasdaqs showroom vid Times Square.
Så här ser det ut på Nasdaqs showroom vid Times Square i New York. Före 11 september-attentatet var här en souvernirbutik där man kunde köpa t-shirts. Nu är det ett isolerat jätterum fullt med börskurser på stora skärmar ämnat för medieevent och direktsändningar av börsnyheter.

Parallellt håller vi på att bygga upp vår nya bostad på East 14th Street. Här är första bilderna från lyan precis när vi fått nycklarna den 20 september 2013:

Vi har just fått nycklarna till lägenheten på 655 East 14th Street.

Efter en tur (en av många) till Ikea i Redhook, Brooklyn, har vi fått hem en Kivik-soffa som vi lyckats montera ihop. Här tar jag en paus i den efter uträttat värv. Sakta, sakta börjar den tomma lägenheten kännas som ett hem.

Ikeasoffan ihopmonterad i ett annars tomt vardagsrum.
Utsikten från sovrummet ut mot ett ännu grönt StuyTown i september 2013.
Matplatsen innan den blivit matplats.

Hösten 2013, bara någon månad efter att vi landat på JFK Airport, går vi på Svensk-amerikanska handelskammarens kräftskiva (nedan) som hålls i New York Yacht Clubs famösa högkvarter mitt på Manhattan. Båtmodeller täcker väggarna och det blir ett mycket glatt party, om jag minns rätt:

Kräftskiva på New York Yacht Club mitt på Manhattan hösten 2013.
Kräftskiva på New York Yacht Club mitt på Manhattan hösten 2013.
Kräftskiva på New York Yacht Club mitt på Manhattan hösten 2013.
Kräftskiva på New York Yacht Club mitt på Manhattan hösten 2013.
Kräftskiva på New York Yacht Club mitt på Manhattan hösten 2013.
Kräftskiva på New York Yacht Club mitt på Manhattan hösten 2013.

De första veckorna går även åt att fixa en rad administrativa detaljer. Som att skaffa presslegitimation. Korrespondenter skaffar oftast flera olika. Ett får man av amerikanska utrikesdepartementet, State Department, som har ett Foreign Press Office nära FN-högkvarteret på östra Manhattan.

 

Det krävs ett separat pressleg för att komma in på FN tvärs över 1st Avenue. Och jag skaffar även ett tredje från den privata föreningen Foreign Press Association med kontor i samma kvarter.

Här har jag just hämtat ut ett av dessa id-kort i slutet av oktober 2013:

Foreign Press Association of New Yorks kontor. Som också används som lägenhet.

Mitt i alltihop dyker flyttlådorna från Sverige upp, efter att ha färdats med båt från Göteborg i runt en månad. De bringas från ett lager nära hamnen i New Jersey under the Hudson River till nya bostaden på Manhattan med hjälp av en på tok för stor U-Haul flyttbil:

Check out my cool ride.
The Beast.
Här packas de två SJ-pallarna upp efter resan över Atlanten.
Som sagt, trucken var en aning överdimensionerad, insåg vi…

Och därmed är den första, stapplande tiden i New York avklarad. Mer blir det i kommande delar av Korrelivet bakom rubrikerna.

In this article