3861 2

Premiärturen i uppblåsbara kajaken. Åter till August Strindbergsälskade “Hemsö”KYMMENDÖ. Helgens expedition i skärgården gick till Kymmendö – nästan på dagen ett år efter att jag var där i maj förra året. Som många vet hämtade August Strindberg inspirationen till Hemsöborna från Kymmendö, där hans skrivarstuga...

Premiärturen i uppblåsbara kajaken.

Åter till August Strindbergs
älskade “Hemsö”
KYMMENDÖ. Helgens expedition i skärgården gick till Kymmendö – nästan på dagen ett år efter att jag var där i maj förra året.

Som många vet hämtade August Strindberg inspirationen till Hemsöborna från Kymmendö, där hans skrivarstuga från sent 1800-tal ännu står kvar. Det gör däremot inte skogen runtikring stugan. En skövling av något slag har ägt rum, antingen hårdhänt gallring eller borttagning av skog som stormfällts. Högar med ris och kvistar ligger kvar och skräpar, medan timret har fraktats bort. Någon mer information än så kunde jag inte inhämta vid helgens besök, men det är sorgligt att den tidigare så täta och fina skogen, där Strindbergs stuga doldes i grenverket, nu är till stora delar försvunnen.

Skogen kring Strindbergs stuga på södra Kymmendö är illa skövlad.

Vädret var skapligt och jag morgonbadade i åttagradigt vatten eftersom solen trots allt värmde. Men satan vad kallt det var. Man piggnar till rejält.

Invigde också min Advanced Frame uppblåsbara kajak – vilket verkar vara ett kanonköp. Hyfsat riktningsstabil och ganska lättpaddlad trots sin breda skrovform. Den kommer kunna göra god tjänst i sommar. Men jag tror att jag ska införskaffa en lättare paddel, den fyradelade jag fick med är aningen tung.

Japp, det var det – ser fram emot flera skärgårdsäventyr snart!

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
I denna artikel


Delta i konversationen: kommentera här