1271 0

TV: Här beskjuts BBC i Tripoli

GADAFFI HÅLLER EMOT: STRIDER MITT I TRIPOLI
Var finns överste Muammar Gadaffi? Han har hörts, via radio, men inte setts till på lång tid, och särskilt inte sedan rebellstyrkorna under söndagen penetrerade hans dittills starkaste fäste, huvudstaden Tripoli. Där rasade under onsdagen hårda strider och bland andra brittiska BBC:s reporter och fotograf i Tripoli hamnade mitt i eldstriden inne i Gadaffis högkvarter Bab al-Aziziya, vilket det här webb-tv-inslaget visar.

Ett annat mycket dramatiskt tv-inslag visar inbrytningen i Bab al-Aziziya – en stormning inte alla i rebellgruppen överlever.

TV: Rebellerna stormar Gadaffis fort

Hit misstänks Gadaffis tunnlar leda: presshotellet
Rixos, hamnen och flygplatsen. Foto: Sky News

En misstanke är att Gadaffi håller sig gömd nere i ett avancerat tunnelsystem under Bab al-Aziziya. Eller att han tagit sig vidare in i ett ännu större system av underjordiska anläggningar, avsedda för att forsla vatten under jord, som sträcker sig under stora delar av Libyen. Ett mycket omfattande bygge som enligt SVT:s Rapport på onsdagen ska ha kostat 160 miljarder kronor att bygga. Eller så har han helt enkelt lyckats ta sig ur Libyen, alternativt tagit sig till något av de avlägsna områden i landet som ännu hålls av Gadaffi-styrkor.

Satellitbilden nedan till höger visar Bab al-Aziziya i centrala Tripoli, där Gadaffis palats, högkvarter och även de tält där han brukade ta emot utländska dignitärer finns. Förstoringen till vänster visar tälten (länk till kartan här).

De journalister som hållits på hotell Rixos av Gadaffi-lojalister i Tripoli i fem dygn släpptes idag sedan de insett att större delen av resten av stan fallit till lojalisterna. Journalisterna anklagades bland annat för att vara Nato-spioner och fick inte lämna hotellbyggnaden.

TV: Journalisterna släpps fria

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article