7750 0

NEW YORK, SÖNDAG — Den här mycket aktiva helgen avrundades på söndagseftermiddagen med något jag velat göra ett helt år nu sedan jag kom till New York: åka Manhattan runt med båt.

Härifrån avgår båten.
Härifrån avgår båten.

Det finns flera rederier som kör liknande turer, just den här heter Circle Lines och avgår från Pir 83 i höjd med 42:a gatan på västsidan av Manhattan, alltså i Hudsonfloden. Priset är $40 per person. En guide håller låda i mikrofonen non-stop så att man har tröttnat efter 20 minuter. Turen tar 2,5 timmar.

Fartyget kör motsols med babordssidan vänd mot Manhattan hela tiden – en inte oviktig bit information om det är Manhattan du främst vill se eftersom du då ska se till att sätta dig på babordssidan (alltså den vänstra).

Visste ni förresten att vattnet i Hudsonfloden håller god kvalitet och går att bada i? Det kan du läsa mera om här. Vi såg faktiskt en – en enda – fritidsbåt den här söndagen som kastat i draggen och där folk badade. Men annars är det märkligt att ingen enda av alla dessa borgmästare bestämt sig för att ordna till en badplats utmed hela den långa sträcka kust som Manhattan har. Visst, man kan bada i Brooklyn och Queens en timme bort eller så med tåg. Men vattnet finns ju faktiskt precis runt knuten på Manhattan också. Ändå finns inte en enda badplats. Detta är en sak med New York som jag ogillar.

Man slås också av hur stolligt utnyttjad kustremsan är på vissa ställen. Parkeringsgarage, elstationer, kraftvärmeverk och en asfaltsfabrik ligger precis vid vattnet där man i Stockholm istället skulle ha byggt en strandpromenad.

Intressant är det också att studera de norra delarna av Manhattan-ön, Harlem, samt The Bronx på andra sidan. Det är två vitt skilda världar i vissa avseenden.

Men, trots allt – New York City gör sig fantastiskt bra från sjösidan, inte tu tal om det. Här ovanför finns 21 bilder från dagens båttur att njuta av.

 

Veckouppdatering: på torsdag bär det av till Stockholm för närvaro vid ett bröllop samt, för min del, vinterpreparering av Clara-Ida. Fram till avfärd blir det förstås jobb igen.

In this article


Join the Conversation