1339 0
En av stränderna i förföriskt vackra Acapulco. Foto: Erik Bergin

ACAPULCO: Här halshöggs 
14 människor i lördags
Här, vid den paradisiskt vackra och klassiska semesterorten Acapulco vid Stilla Havet i västra Mexiko, hittades i helgen 14 unga män halshuggna utanför ett shoppingcentrum. Jag var i Acapulco i februari 2009 och skrev då ett inlägg på den här bloggen om att nattlivet där verkade ganska segt och lugnt, med få besökare på danshaken och barerna utmed strandpromenaden.

Det fanns uppenbarligen skäl till det.

Den gångna helgen i Acapulco präglades av våld som dråp och mord, alltihop skyllt på de oerhört mäktiga knarkligorna som numera infiltrerat och påverkar mer eller mindre hela Mexiko. Även här alltså, där semesteraktiviteter och lata dagar en gång var den huvudsakliga sysselsättningen, har narkotikavåldet slagit till och förvridit perspektiven över vad som är viktigt i vardagen. Utöver att se till att njuta av det vackra vädret och havet så mycket som möjligt, handlar livet i Acapulco numera också om konsten att överleva. Som en effekt minskar turismen.

I de tidiga morgontimmarna lördagen den 8 januari hittades 14 huvudlösa kroppar som dumpats utanför shoppingcentrumet Plaza Senderos i Acapulco. Huvudena, rapporterar The Telegraph, låg strax bredvid. En 15:e kropp med huvudet ännu kvar på kroppen fanns också på platsen. De mördade var i åldrarna 15 till 30 år. Det groteska fyndet gjordes efter att ytterligare 17 personer, inklusive två poliser på patrull, dödats i fredags. Ytterligare sex lik återfanns med bundna händer i en taxi, skriver samma tidning:

Police also discovered the bodies of six people shot dead and piled in a taxi with their hands and feet bound in another part of Acapulco, where the escalating bloodshed is scaring holidaymakers away.


Vy över den vackra Acapulcoviken från hotellfönstret. 

Mexiko och dess president Feilpe Calderon lanserade en offensiv mot narkotikakartellerna för fyra år sedan. Det har – hittills – resulterat i 30 000 dödsoffer eller mer. Värst drabbade har städer i norr varit, med Ciudad Juarez, strax söder om gränsen till USA i norra Mexiko, som skräckexempel. Där har våldet präglat vardagslivet i flera år, med rader av de massakrer som blivit ett signum för narkotikavåldet. I oktober mejades 14 människor ned i Ciudad Juarez av män beväpnade med automatvapen. En dag senare dödades 13 personer på samma sätt i gränsstaden Tijuana längre västerut.

Och det finns fler exempel. I augusti 2010 kidnappades 72 fattiga migranter som var på väg via tåg norrut för att försöka ta sig över gränsen till USA. Samtliga mördades. 2005 rullades fem avhuggna huvuden plötsligt ut på ett nattklubbsgolv, ihop med ett meddelande från narkotikakartellen La Familia som misstänks tillverka syntetiska droger. AFP rapporterar:

”Only those who should die will die. Let everyone know, this is divine justice,” it read.

Att turismen i ställen som Acapulco lider av fallande besöksantal är förstås illa nog. Men Mexiko riskerar att helt falla sönder av våldet och korruptionen, med knarkligorna som i praktiken styr vissa städer och regioner.

En nyhetssajt på söndagen med nyheten om de 14 halshuggna offren i Acapulco.
Läs mer här: Google News

Jag var tre veckor i Mexiko 2009, gillade varje minut och åker gärna tillbaka. Jag såg inget våld över huvudtaget, och svenska UD avråder heller inte för resor till Mexiko för tillfället (även om det nog är ett klokt råd att särskilt undvika de svårt våldsdrabbade nordliga städerna som Juarez som turist). En besökare bör förstås vara medveten om säkerhetsläget och vara uppmärksam, vilket å andra sidan gäller på de flesta platser. Men med det sagt – vill du till Mexiko, åk. Landet har för mycket bra att bjuda på för att knarkbaronerna ska få ha sevärdheterna, maten och upplevelserna för sig själva. För får de det, då har de också på ett sätt samtidigt vunnit kriget.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article