483 0

VECKANS ANALYS 3 JULI 2020 — Mycket har hänt sedan jag skrev min första veckoanalys om amerikansk politik på ErikBergin.com den 31 oktober 2019, efter att ha bevakat saken i SvD sedan 2013.

Då var över 20 demokrater med i kampen om att nomineras till presidentkandidat. Primärvalen var ännu flera månader bort. Och ingen hade hört talas om något coronavirus.

Nu är det Joe Biden mot Donald Trump. Utmanaren mot presidenten. Två åldrade män som gör upp om makten.

Bortsett från coronavirus, arbetslöshet, faktavidriga tweets och inställda kampanjmöten så är det egentligen bara ett par faktorer som avgör det här valet.

• Å ena sidan: är tillräckligt många amerikaner i de viktigaste ”battelground”-delstaterna så trötta på Trump att de röstar bort honom?

• Å den andra: har den ilska över det politiska etablissemanget som drev hela valrörelsen 2016 minskat så pass att väljare står redo att välja karriärpolitikern Joe Biden?

Den som har svaret på de frågorna kan förutsäga utgången av presidentvalet om exakt fyra månader, den 3 november.

Nu tar veckoanalysen ett sommaruppehåll under juli (såvida inget extraordinärt händer som tarvar en extra analys) men ErikBergin.com fortsätter förstås att publicera videor, bilder och mycket annat sommaren igenom. Se till att få mitt nyhetsbrev varje fredag så missar du ingenting.

Inte alla veckoanalyser är förstås aktuella längre. Men flera är det. Här har jag valt ut mina best of-analyser om du får tråkigt i hängmattan i sommar.

Foto (Trump): Gage Skidmore/Flickr

Så hoppas Trump vinna valet

29 MAJ
Trump med sin chefsepidemiolog i mars.

Hjälper eller stjälper Trumps faktaförakt?

19 JUNI
Demonstrant protesterar mot polisvåld vid Union Square september 2014.

Trump riskerar hamna på fel sida i historien om George Floyd

12 JUNI
New York i april. Politisk propaganda sprejad på en trottoar längs 14:e gatan inför delstatens primärval. Foto: Erik Bergin

Det var inte Bernie Sanders som förlorade – utan Joe Biden som vann

9 APRIL
In this article