1164 0

Idag har jag sett – inte sprungit, om någon trodde det – mitt första Marathon i New York. 48 000 löpare startade i Staten Island och sprang via Brooklyn, Queens, The Bronx och genom norra Manhattan till målgången i Central Park. Vädret slog om natten till söndagen och tidvis var det rejält kyligt och blåsigt.

Ett Marathon är alltid ett roligt spektakel att beskåda, så var det även i år. Hittills har jag bara sett loppen i Stockholm, ofta stående nere vid Rålambshovsparken, nu stod jag vid södra änden av Central Park ett bra tag och tittade.

Det var svårt att titta någonstans i närheten av loppet utan att se en polis eller en polisbil

Efter bomberna vid Bostons Marathon i paril, som dödade tre personer och skadade 260, så var polispådraget stort i New York idag och det var svårt att titta någonstans i närheten av loppet utan att se en polis eller en polisbil. De måste ha släpat ut vartenda polisfordon som fanns i garaget. Två av ordningsmakens helikoptrar hovrade även lågt över parken samtidigt som jublet spred sig när klungan med löpare närmade sig.

Målgången gick det inte att se skymten av utan specialbiljett. Och över huvudtaget var det svårt att röra sig runt parken på grund av de många avspärrningarna överallt. Jag lyckades i alla fall, sittande på ett café, få iväg en text i tid till tidningen just som kenyanen Geoffrey Mutai gick i mål på tiden 02:08:24 och därmed vann New York Marathon för andra året i rad (Mutai vann 2011. Förra året ställdes loppet in på grund av stormen Sandys härjningar.)

GALLERI NEW YORK MARATHON

In this article