10088 1

NORRA STAVSUDDA/STOCKHOLM. Motorbåt väjer för segelbåt, lyder regeln. Och aldrig gäller den så mycket som när det är kappsegling. Liksom för exakt ett år sedan lyckades jag på söndagen hamna mitt i seglingstävlingen Gotland Runt, eller ÅF Offshore Race som det heter officiellt.

N.Stavsudda-chart
Sjökort över Norra Stavsudda, strax väster om Möja.

Alla båtarna kom i en stor hop på kryss norr om Värmdö med destination Sandhamn, där den andra starten numera går (start nummer ett är inne i Stockholm). Det var tidvis ett himla sjå med att gira mellan alla slående kappseglare. Jag var på väg in till hemmahamnen vid Ingarö och gick rakt emot hela skocken. Det gäller att ha total uppsikt över seglarna och försöka förutse när de ska slå. Hamnar man på kollissionskurs med två båtar samtidigt så är det bara att ge full gas och ta sig undan så snabbt det går, annars blir det snabbt dålig stämning.

Följ seglingstävlingen här

Det är samtidigt ett roligt spektakel att beskåda. Segelbåtskaptenerna framstår som extremt skickliga, med ibland bara vad som ser ut som decimeter mellan båtarna när de passerar varandra. Två båtar sponsrade av SCA kunde vi beskåda på nära håll, varav den ena tydligen hade helt kvinnlig besättning. Inte för att det är något konstigt med det, men det är trots allt rätt ovanligt i denna traditionellt ganska så mansdominerade sport.

Innan dess besökte jag och besättningsman Fredrik Norra Stavsudda för ett lunchstopp och promenad. Det är en fin ö som har mack, krog, matbutik, kanot- och stuguthyrning och därtill stadig förbindelse med andra öar via Waxhomsbolaget. Det är tredje gången jag besöker Norra Stavsudda – den senaste var i mellandagarna då mamma och jag tog Vaxholmsbåten dit.

Kvarnholmen-karta
Karta över Kvarnholmen, strax söder om Djurgården, där det byggs bostäder.

När vi lastat i allt i bilen och kört den gamla vägen inåt Stockholm så tog vi även en koll på området Kvarnholmen (se karta), norra Nacka precis söder om Djurgården, där det håller på att byggas bostäder och renoveras. Den fina vyn över Stockholm här ovanför, med Slussen därborta i fjärran i kvällsmörkret, är tagen uppifrån Kvarnholmsberget.

Nu ligger båten tryggt förtöjd vid Ingarö Varv med nyoljat akterdäck. Själv sitter jag i Årsta och har en dag ledigt på måndag innan jag börjar mitt juli-jobbpass på redaktionen i Stockholm. Hoppas på båttur i helgen igen. Och en aning soligare väder än idag.

VIDEO Inför ÅF Offshore Race 2014

 

In this article


1 comment

  1. Helena

    Det ska bli varmare till helgen.

Comments are closed.