1101 0

TV: Så hindrar Peking informationen att spridas

Kinesiska Liu Xiaobo en 
världsnyhet – utom i Kina

Liu Xiaobo, 55, den kinesiska människorätts- och demokratiaktivisten som sitter fängslad i Kina för sina protester mot regimen i Peking, vinner Nobels Fredspris 2010. Det meddelades från Oslo på fredagen.

Men i den kommunistiska enpartidiktaturen Kina är fredspriset ingen stor nyhet. Orsaken: få vet om det. Sökningar på ”Liu Xiaobo” på det kinesiska internet resulterar inte om någon information alls, beroende på den kinesiska internetcensuren. I inslaget från CNN här ovan får du veta hur censuren fungerar. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att nyheten priset inte lyckats sippra igenom censuren till den breda massan i Kina.

Utnämnandet har redan lett till försämrade relationer mellan Kina och Norge, som traditionellt utser fredsprisvinnaren. Priset har fördömts från Peking på fredagen, där västmedier hindrades från att komma i närheten av Lius frus bostad för att göra intervjuer.

Liu har bland annat protesterat enligt icke vålds-principen mot massakern på Himmelska Fridens torg i Peking 1989 och ligger bakom Charter 88, ett upprop mot regimen med uppmaning att införa mänskliga fri- och rättigheter.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article