KAPITEL 28

Strax efter lunch samlades InvestTechs styrelse och hela bolagets ledning åter i det syretunna konferensrummet. Stämningen var allt annat än munter. Alla var där, utom geniet.

”Jaha, välkomna”, började Bo Svendin. Längre hann han inte innan dörren slogs upp.

In klev storägare Svante Berg med Lars Malmfält i släptåg. Båda såg ut att vara i miserabelt skick. Berg verkade inte ha sovit på flera dygn och Malmfält hade ett uppsvullet öga och blåmärken i ansiktet.

”Ursäkta. Vi är lite sena”, sa Berg en aning forcerat och spanade på ordföranden.

”Ja”, svarade Svendin dröjande, ”Lars är ju medlem i styrelsen så vi är glada att han är här. Men vad gör du här?”, frågade han Berg.

Svante Berg var visserligen bolagets näst största ägare men han hade ingen styrelseplats.

Malmfält steg fram bredvid Berg.

”Jag avsäger mig härmed min styrelseplats till Svante”, sa han.

Bo Svendin stirrade på dem.

”Och jag säljer alla mina aktier i InvestTech”, fortsatte Lasse.

”Men… vänta ett ögonblick nu.”

Ordföranden såg irriterad ut. Hans styrelsemöte hade spårat ur innan det börjat. Ingen annan runt bordet sa någonting.

”Lars, vi pratade ju om det här för bara ett par dagar sedan. Bolaget är inte värt någonting utan dig. Och”, fortsatte Svendin, ”dessutom har aktien kollapsat på börsen. Det här med Lehman Brothers gör att allt rasar. Dina aktier är inte värda någonting nu.”

Berg såg stumt på Svendin.

”Det är redan gjort, Bo”, sa han avmätt. ”Både jag och Lasse är på väg att kliva ur bolaget”.

”Dessutom”, fortsatte Malmfält, ”har jag förstört mina koder. Jag har slängt dem överbord. De ligger någonstans i Östersjön.”

Bo Svendin glodde på honom.

”Vad menar du? Koderna finns ju hos tyskarna som tillverkar apparaten.”

”I krypterad form, ja”, svarade Berg. ”I okrypterad, läsbar form finns de bara på Lasses USB-minne. Och det ligger som sagt på havets botten.”

Han lade till, ”Jag såg själv när de hamnade där igår.”

”Men varför, Lars?”, fick Svendin ur sig. ”Du sänker ju företaget.”

Bolagsgrundaren sjönk ned på en stol. Han talade långsamt och såg trött på de andra i rummet.

”Min uppfinning är farlig. Två ligor har försökt få tag på den de senaste veckorna. Jag har misshandlats och Svante här”, sa han med en gest åt storägaren, ”har utpressats av en annan liga. Det är inte så jag vill driva företag.”

Han såg ut över församlingen och kände att han inte övertygat någon.

”Varför skulle två rånarligor försöka stjäla vår produkt strax innan den börjar säljas på marknaden?”, utbrast informationschefen Jenny Mattsson förvirrat.

”Just precis därför”, svarade Berg. ”När den väl kommit ut på marknaden har alla tillgång till den. Innan den börjar säljas är den unik.”

”Ändå, jag tycker att vi överreag…”

”Men förstår ni inte?”, sa geniet med desperation i rösten. ”Min uppfinning tillåter vem som helst att se in i framtiden. Förstår ni inte vad som kan hända om den kommer i orätta händer? Det är ett monster, jag har skapat ett monster! Monstret måste dö!”

Erik Angerfeldt bröt in.

”Men firman då? När det här blir känt kollapsar aktien. Det blir inget kvar av företaget.”

Berg sneglade mot VD:n. ”Så är det tyvärr”, sa han sakligt. ”Men Lars här och jag ska kompensera er andra för era förluster i InvestTech-aktier.”

”Och hur tänker du dig att ni ska klara av det?”, undrade VD:n.

Svante drog ut en stol och sjönk ned bredvid Lasse.

”Så här ligger det till”, började han. Alla glodde stumt på finansmannen. ”InvestTechs aktie har mestadels rusat senaste veckorna. Det beror på att jag har köpt fler aktier och dessutom hivat in 20 miljoner i en nyemission. Det gjorde en massa småsparare intresserade så de köpte också. Så steg aktien ännu mer. Sedan slutet av augusti har den klättrat från 4 till över 20 kronor nu, som ni vet.”

Han gjorde en paus.

”Från och med i fredags är jag och Lasse inte längre storägare i bolaget. Istället har vi blankat InvestTech-aktier, alltså att vi tjänar på att den faller.”

Svante Berg drog upp sin mobil och klickade fram en börskurva.

”Just nu”, sa Berg, ”har aktien rasat från 25 kronor i fredags till 18 kronor nu på måndagen.”

”Och vad är blankning nu igen?”, undrade Mattsson.

Angerfeldt ryckte in.

”Du lånar en aktie du inte äger och säljer den. Sedan köper du förhoppningsvis tillbaka den senare till ett lägre pris och lämnar tillbaka den till ägaren. Skillnaden mellan priset du sålde dem och köpte tillbaka dem för blir en vinst. Förutsatt att den fallit i pris”, sa VD:n.

”Precis”, bekräftade Svante. ”Och InvestTechs aktie har inte fallit klart. Vi tror att den ska ned åtminstone till nivån innan allt det här började. Runt 4-5 kronor”, sa Berg.

”Vad baserar du den analysen på?”, undrade VD:n skeptiskt.

Berg och Malmfält utbytte en snabb blick.

”Prototypen till A3 Online”, sa matematikern till slut. ”Mina formler.”

”Vi bad algoritmen om en analys”, fortsatte Svante. ”Den förutspådde Lehman Brothers krasch och dess effekter flera dygn i förväg. Hela världens aktiemarknader kommer att tokrasa i september och oktober.”

Alla glodde på dem.

”Vi har dessutom köpt säljoptioner som stiger när börsindex faller”, fortsatte Svante.

Med plötsligt munter ton lade han till, ”A3 Online kunde dock inte förutspå cirkusen med två utpressarligor och att Lasse skulle slänga sin uppfinning överbord. Så det blir ren bonus.”

”Kunde ni utläsa allt det där med A3 Online?”, undrade Mattsson.

Svante bekräftade. Han drog en förkortad version av historien om hur han och geniet kört till InvestTechs kontor omedelbart efter att de kommit i land. Där hade de ägnat tre timmar åt att mata in så många relevanta uppgifter som möjligt i apparaten – inte minst allt som var känt om Lehman-kraschen – och bett maskinen förutspå utvecklingen för InvestTech. Den hade levererat en bister prognos.

”Men du sa att ni ska ersätta oss andra som fortfarande sitter med InvestTech-aktier”, påminde Erik Angerfeldt beskt.

”Exakt”, sa Svante. ”Enligt våra – och A3 Onlines – beräkningar ger mina och Lasses positioner på marknaden en vinst på väl över två miljarder kronor när börserna kollapsar. Det räcker gott och väl till för att ersätta era förluster.”

Ingen sa någonting på flera sekunder. Svante Berg och Lasse Malmfält såg ut över styrelsen och väntade på en reaktion.

Martin Svensson, finanschefen, knappade på en miniräknare.

”Men alla andra som köpt det här bolagets aktier då? Småspararna”, sa han till slut. ”De förlorar ju massor. Bryr ni er inte om dem?”

Berg blängde på finanschefen.

”Det är frivilligt att investera på börsen. Det är alltid hög risk. Så nej, jag ligger inte sömnlös över dem.”

Han lade till, ”Men till er andra – jag rekommenderar att ni säljer era InvestTech så snabbt ni kan.”

Bo Svendin hade hört nog av galenskaper. Han lutade trött huvudet i ena handen med armbågen på bordet.

”Vi måste informera aktiemarknaden”, sa han uppgivet. ”Vi måste skriva ihop ett pressmeddelande som berättar att bolagets grundare hoppar av och tar dess främsta produkt med sig. Ni två”, sa han och viftade slött åt Angerfeldt och Mattsson, ”styr upp det”.

VD:n öppnade munnen för att prata just som hans mobiltelefon ringde.

Numret var från Tyskland. Han svarade, mumlade ett par meningar till personen i andra änden och lade på.

Han såg uppjagat på Lasse, Svante och Bo Svendin och sedan tillbaka på geniet.

”Apropå A3 Online”, sa han spänt. ”Tyskarna meddelar att en lastpall med nytillverkade apparater är på väg mot Stockholm. Den står ombord på en fraktbåt som just passerat Kalmar sund.”

 

TILL ALLA KAPITEL