1443 2

PHILADELPHIA. Halva dagen igår och hela idag har vi turistat runt i Philadelphia. Pennsylvania. Bland annat har vi kollat in sjöfartsmuseet, gått ombord på ett av USA:s äldsta bevarade krigsskepp, från slutet av 1800-talet, studerat en amerikansk ubåt (vars namn jag glömt) som pensionerades på 1970-talet, ätit klassikern Cheese Philly Steak Sandwich och fikat. Igår betade vi av de nationalhistoriska sevärdheterna: framför allt byggnaden där The Declaration of Independence författades och skrevs under, som sedermera ledde till frihetskriget med England som amerikanerna vann.

Vi har också utsett stans mest överskattade turistattraktion: The Libery Bell. En sprucken kyrkklocka.

Philadelphia är generellt mycket mer ”engelskt” än New York, med små söta gator och ganska typiskt brittiska gamla tegelkåkar med puttinuttiga små förstutrappor, innegårdar och byggstil. Kolonialt småtrevligt. Huset som en av USA:s första presidenter, James Madison, bodde i finns bevarat. Jag har varit här en gång tidigare, 1998, men kom inte ihåg så värst mycket av hur stan såg ut. Roligt att se igen.

Just nu håller vi på och, via dassigt bredband, försöker läsa mitt och fotograf Linus jobb från Toronto tidigare i veckan i SvD:s söndagstidning, om den crack-rökande borgmästaren Rob Ford.

Så här ser det uppslaget ut:

Jobbet från Toronto i söndagens SvD: borgmästaren som vägrar avgå – Rob Ford.
Jobbet från Toronto i söndagens SvD: borgmästaren som vägrar avgå – Rob Ford.

Här nedan hittar du dagens och gårdagens bildkavalkad från USA:s tidigare huvudstad – Philadelphia:

GALLERI PHILADELPHIA

 

In this article


2 comments

  1. Helena

    Brrrr, ser lika kallt ut som det kändes.

  2. Erik Bergin (@erikbergin)

    En notering: det lilla huset på den översta bilden är det där självständighetsförklaringen och senare konstitutionen skrevs. Det har sedan dess blivit en aning omringat av höghus…

Comments are closed.