1216 0
Samsung Tab.

Här är nya
utmanaren
till Apples Ipad-dator
HELGLÄSNING Sydkoreanska Samsung tar upp kampen med amerikanska Apple inom ”tablets”, datorer som består av en skärm men som saknar tangentbord, och som lämpar sig bra för personer på resa tack vare sin litenhet. Tills nyligen bestod marknaden i princip av Apples Ipad som lanserades tidigare under 2010.

Ipad följde på mobilen Iphone (som kom i en uppdaterad version under sommaren, Iphone 4). Men medan Iphone är en mobiltelefon, även storleksmässigt, så är Ipad något annat.

Ipad från Apple.

Den är i princip en dator, fast utan tangentbord, något mindre i skärmhänseende än tex en Macbook Air (som detta skrivs på) men med i stort sett samma operativsystem och grundläggande principer som Iphone, möjlighet att ladda ner ”appar” med mera via Itunes.

Du som redan vet allt som Ipad och marknaden för sådana produkter, eller du som helt enkelt är ointresserad, kan sluta läsa här. Läs lite nyheter på svd.se istället.

Men du som är intresserad av vart marknaden för dessa rese-datorer är på väg kan fortsätta en bit till:

För i veckan kom Samsung med en värdig konkurrent, Samsung Tab. Den sydkoreanska utmanaren är för det första mindre än Apples Ipad, vilket vissa användare kan finna praktiskt. Men förutom storleken så kör Tab operativsystemet Android, som visserligen inte ger tillgång till Apples gigantiska och ständigt växande lager av appar för Ipad (och Iphone) men som öppnar för applikationer som utvecklas under Googles mjukvarumässiga paraply, Andriod alltså. Det kan visa sig nog så effektivt som konkurrensmedel.

Liten Ipad på g?

Dessutom innehåller Ipad en rad ”brister”, kan man kanske kalla dem, som stänger in användaren i Apples värld. Ipad saknar också exempelvis stöd för programspråket Flash, som exempelvis möjliggör visning av avancerade webbsidor, och multitasking, att köra flera program samtidigt (det lär dock komma i uppdateringar framöver). Det ryktas om en mindre version av Ipad från Apple (se bilden till höger) som ska konkurrera med storleksmässigt vassare utmanare, förutsatt att liten storlek i det här sammanhanget är bra. Samsung Tab kan storkelsmässigt liknas vid en något förvuxen Iphone.

Det har för all del funnits denna typ av skärmdatorer, ”tablets”, på marknaden tidigare, se de här bilderna, som till exempel kört någon form av strippat Windows. Med allt som det operativsystemet innebär. Men Apple, som så många gånger tidigare, har lyckats få Ipad att kännas som något helt nytt. Stor del spelar operativsystemet och det intuitiva gränssnittet som kom med Iphone. Det är just mjukvaran som banar väg för de nya produkterna – även Googles Andriod-system öppnar för en liknande användarupplevelse. Men nu är det alltså Ipad som satt den nya standarden för skärmdatorerna.

Man kan gissa att fler utmanare än Samsung ligger på ritborden hos olika elektroniktillverkare, om de rent av inte hunnit längre än så. Något test av de nu aktuella, Ipad och Samsung Tab, har En Resande Reporter inte kunnat gör ännu. Hoppas kunna återkomma med det. Men det vi hittills kan slå fast är att priset lämnar en del i övrigt att önska: den billigaste versionen av Ipad, med 16 GB minne och bara Wifi (inte 3G-uppkoppling) går på mellan 6500 och 7500 enligt Pricerunner. Något officiellt pris på Tab kunde vi inte hitta ikväll –  det är en helt ny produkt. Men uppgifter till SvD i veckan gör gällande att den blir minst lika dyr.

Men för oss som reser mycket, och är i behov av en praktisk minidator för att kunna skicka snabba mejl och surfa, kan båda produkterna visa sig ha fördelar jämfört med en vanlig laptop. Men –  det gäller att ha råd med dem. Ett tips måste därmed bli: Det kan löna sig att vänta in fler utmanare som ökar konkurrensen.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article


Join the Conversation