1189 2
1189 2

Som om inte tidningskrisen vore nog: nu tar robotarna över delar av journalisternas jobb. Nyhetsbyrån AP, Associated Press, hör till de nyhetsproducenter som numera låter en liten del av sina artiklar skrivas av ett datorprogram, i AP:s fall ett system från mjukvaruföretaget Automated Insights.

AP producerar 3 000 sådana robotgenererade artiklar varje kvartal. Antalet väntas öka framöver, skriver tekniksajten The Verge.

Det är alltså inte frågan om en plåtgubbe som sitter i ett hörn och hamrar frenetiskt på ett tangentbord, utan om ett datorprogram som har tillgång till en viss uppsättning faktauppgifter och som sedan sammanställer dessa i en läsbar text som skickas ut till AP:s prenumeranter (bland dem flera svenska tidningar som SvD).

Internt hos AP möts den nya tekniken med viss skepticism, säger nyhetschefen Philana Patterson till The Verge:

“Jag skulle inte förvänta mig att en bra journalist inte var skeptisk”, säger hon.

Men det handlar inte om regelrätta nyhetsartiklar eller intervjuer, i varje fall inte än på ett tag. Och den robotgenererade journalistiken har vissa fördelar. Hos AP används den, i alla fall än så länge, för att bevaka finansiella rapporter från börsnoterade företag.

Tidigare klarade AP av att bevaka runt 300 företag, nu täcker nyhetsbyrån cirka 3 000 rapporter varje kvartal. Och alla som skrivit en kvartalsrapport för hand vet att det inte är den mest festliga formen av journalistik. Istället handlar det om att snabbt rapportera siffror så korrekt som möjligt, ett jobb som passar en robot ganska bra.

Exempelvis skrevs den här artikeln om Apples delårsrapport från den 27 januari 2015 av AP:s artikelrobot. Sist i texten står det här meddelandet:

AP:s meddelande om att en av dess artiklar är skriven av en robot.
AP:s meddelande om att en av dess artiklar är skriven av en robot.

Istället för att lägga tid på att bara rapportera siffror så kunde en reporter hos AP ägna tid åt en mera nyanserad artikel om dator- och mobiljättens senaste kvartal, skriver The Verge.

MER LÄSNING Allt om journalistik

 

In this article


Join the Conversation