1336 0
Discovery i väntläge vid Kennedy Space Center, Florida.

Läckande tank tvingar Nasa 
att skjuta upp uppskjutning
Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har återigen senarelagt uppskjutningen av rymdfärjan Discovery, som drabbats av tekniska problem med bland annat sprickbildningar i en bränsletank. Rymdfärjan är nu planerad att lyfta mitten av december, en resa som går till den internationella rymdstationen ISS och blir Discoverys sista.

Beslutet att vänta med starten togs i onsdags sedan tekniker spenderat förra helgen med att spruta skum på kritiska delar i rymdfärjan för att lokalisera en läcka. ”Det är ett komplext problem. Vi behöver förstå vilken risk vi tar”, kommenterar rymdprogramchefen John Shannon enligt nyhetsbrevet Space Daily. Ett potentiellt startdatum är nu den 17 december, senarelagt från den 3 december vilket också var en senareläggning. På måndag väntas ny information om statusen för flygningen.

Som En Resande Reporter rapporterat tidigare är det amerikanska rymdprogrammet på väg att pensioneras. Efter Discovery återstår en möjlig resa med Atlantis, som egentligen skulle ha gått i pension tidigare i år i slutet av maj då färjan återvände efter sin 32:a rymdflygning och en 25-årig karriär. Nasa vill nu skicka upp Atlantis en sista gång under 2011, men det kräver ett särskilt budgetbeslut av USA:s kongress. Osäkerheten kring finansieringen har ökat sedan republikanerna tagit greppet om representanthuset efter höstens val.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article