877 0
877 0

STOCKHOLM — Som hängivna lyssnare av New York-podden redan vet så har jag och poddkollega Daniel Svanberg producerat podden från och om New York City i 3,5 år nu, sedan december 2015. I skrivande stund (början av maj 2019) har det blivit 87 avsnitt. Och vi är inte i närheten av att lägga av.

Så jag tänkte att det kunde vara intressant att studera vad det egentligen är som ni lyssnare är intresserade av från New York. Den här grafiken visar de just nu (våren 2019) tio populäraste avsnitten:

Siffrorna har jag extraherat från NewYorkpodden.se, sajten där vi publicerar podden varifrån den sedan sprids till ställen som iTunes och andra poddportaler.

Flatiron Building, NYC. Foto: Erik Bergin

Hur exakt statistiken är kan möjligen diskuteras, jag antar att det kan finnas en liten felmarginal. Det finns dessvärre inget bra sätt som jag känner till att kontrollera statistiken, delvis för att iTunes använder andra sätt att mäta och de siffrorna i vilket fall bara inkluderar lyssningar via Apples kanaler.

Ett par saker kan hur som helst noteras om den här tio i topp-listan:

Tips-orienterade poddar leder generellt. Ettan, Turistfällor från april 2018, är möjligen ett undantag, men både trean om helgtips från september 2017, fyran ”Våra favoriter” från juni 2017 och exempelvis ”New Yorks bästa shopping” från november samma år är rena tipspoddar.

Ingen podd på topp tio-listan är äldre än juni 2017 (#39, ”Våra favoriter”) och de flesta är av betydligt senare datum än så. Det väljer jag att tolka positivt: att vår podd ständigt blir mer och mer populär och når fler lyssnare.

Och så en chock: inget av våra flera ”divebars”-avsnitt – här, här och här – finns med på tio-i-topp! WTF!! En ”divebar” kan översättas med ”sunkbar” eller möjligen ”ölkafé”, men brist på denna kunskap kan möjligen delvis förklara frånvaron av intresse hos lyssnarkollektivet för detta så viktiga ämne.

iTunes är den överlägset största kanalen för, gissar jag, inte bara New York-podden. Drygt 80% av våra lyssnare kommer därifrån enligt statistiken.

Och cirka en av fem av dessa 80% prenumererar även på New York-podden. Bra där!

Erik och Daniel dricker öl på en divebar i East Village, Niagra, i podd #23.

iTunes har även en del andra intressanta data att dela med sig av. Till exempel den här, som i och för sig föga oväntat visar att Sverige är det land där flest lyssnat senaste tiden:

Apple gillar att mäta poddlyssning ”per enhet”, alltså ”time per device”. Det populäraste avnittet av New York-podden, enligt tillgängliga siffror från Apple, är ett nyligen publicerat dito, #85, ”Att flytta till New York” från 1 april 2019. Jag tvivlar i och för sig på att de siffrorna stämmer helt och hållet. Vi råkade ut för ett haveri senare i april då podden försvann från iTunes under någon vecka innan jag lyckades baxa den tillbaka.

Men om vi bortser från det: enligt Apple har 162 enheter lyssnat på det avnittet under de senaste 60 dagarna, från 7 mars till 7 maj. Dessutom, folk har lyssnat till 100%, alltså inte slutat halvvägs igenom podden, i totalt 101 timmar på avsnitt #85.

Jag har också bearbetat siffror som visar hur många som lyssnat på samtliga 87 avsnitt de senaste tre månaderna, alltså från den 7 februari till den 7 maj 2019.

Denna datakörning ger troligen en rätt god bild av intresset för varje avsnitt eftersom det är en så pass lång tidsperiod. Intressant nog är det en hel del ”gamla” poddar från 2017 och tidigare som fortfarande går rätt bra:

Till sist, en glädjande siffra: 2 590, vilket är antalet som lyssnat på New York-podden totalt den här veckan. Det borde rimligen vara en rekordnotering.

Mer om vår podd här:

In this article