2440 0

SANDHAMN. I somras var bryggorna fulla här – nu finns gott om plats i Sandhamns hamn. Åtminstone dagtid – mot eftermiddagen fylls det på med båtar så att gästhamnen är mer eller mindre full när jag åter därifrån vid femtiden, trots att det är den 1 oktober. Vem sa att båtlivet bara varar under juni–augusti? 
Sandhamn är faktiskt full av aktivitet såhär års – när jag är på väg åter från Dansklippan, en stor häll en kort promenad österut på ön, till hamnen hörs vinandet av en turbinmotor. Ett pontonplan har lagt till vid gästbryggan där piloten dominerar fullständigt över båtarna. 
Jag köper en skjorta i en butik av en kvinna, som konstaterar att det vackra vädret har lockat hit folk. Och Sandhamn är trots allt en året runt-destination.
– Man tror det inte, men snart börjar julborden också, konstaterar hon krasst.  

En mycket behaglig atmosfär råder denna helg, med kringvandrande dagsbesökare, en del båtturister och någon enstaka konferensgrupp. Just nu sitter jag på klipporna strax öster om hamnen och ser ut mot den obrutna horisonten. Där ute ligger tre lastfartyg stilla på redden, undrar vad de väntar på. Knappast bättre väder i alla fall, här är inte ett moln och en svag bris. Riktigt varmt i solen.   


Så här var helgens rutt.
Fredag: från Ingarö ut på Kanholmsfjärden riktning nordost till Storö och dess södra spets där jag ankrade för natten.
Lördag: söderut till Sandhamn, där jag låg i fyra timmar vid hamnen, sedan en dryg distans till Viltgrytan, en ö strax nordost om Runmarö där jag varit tidigare.
Söndag: kort gång till Runmarös västra sida där jag la till vid Styrsvik bredvid Waxholmsbolagets brygga. Kort promenad på Runmarö, varefter jag gick åter mot hemmahamnen.EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article