BLOGGEN/WASHINGTON — Har bott och jobbat i Washington i tio dygn nu. Flög från Arlanda 23 september och lämnade min första artikel härifrån två dygn senare. Jag skriver inte det för att skryta, utan för att belysa en särskild omständighet med korrespondentjobbet: risken att jobb och fritid flyter ihop och att du aldrig är ledig.
Den har videon ovan visar att jag visserligen hunnit se lite av stan. Och åren i New York lärde mig även vissa knep att ta till när korre-melankolin sätter in, vilket min erfarenhet är att den alltid gör, förr eller senare, och då och då.
När jag vaknar här är det tidig eftermiddag på redaktionen i Stockholm. Det innebär att om något ska göras den dagen är jag sent ute redan innan mobilens väckarklocka ringt. Morgonmötena i Stockholm hålls när klockan är runt 2 i Washington.
• MER LÄSNING SERIE: Korrelivet bakom kulisserna
Det gör det lätt att känna sig utanför loopen, kanske eftersom du alltid är utanför loopen. Kollegor hemma har fullt upp med dem de kan se omkring sig. De som inte syns, som jobbar utanför huset, existerar ofta bara när något behövs.
Det ska sägas att covid – och införandet av videomöten – förbättrat läget en aning. Vi är alla vara att ha möten online numera, och ett virtuellt mötesrum är bara ett eller två klick bort.
Men du måste även få kontroll på vad du ska göra. En ambition att få runt, säg, tio bra jobb på en månad måste konkretiseras, rangordnas och värderas utifrån var det är lättast att komma igång. Helst ska varje samtal bokföras – vilket jag försöker göra i ett Google Sheets-dokument – så att du vet var du lämnade ett projekt senast.
Den strukturen blir omöjlig att klara sig utan när du själv håller i arbetsledningen.
Som nyhetsjournalist måste du dessutom ständigt ha ett öga på nyhetsflödet i mobilen, redo att släppa allt annat om det skulle smälla.
Ofta är det kul, aldrig långtråkigt, men ibland tröttsamt för hjärnan.
Så här kommer min tipslista över bästa knepen:
1) Jobbar du från hemmakontoret, se till att komma ut – gå promenader runt kvarteret eller till affären. Hellre en kort än ingen alls.
2) Laga bra mat. Sätt av tid för frukost, lunch och middag.
3) Hitta ett bra café, bibliotek eller annan extern att jobba på. Använd den för att bryta upp tristessen hemma.
4) Lek turist. Ta tid att gå på museum eller bio (har jag ännu inte gjort här), ta en öl (check på den) eller gå på en lite extra fin restaurang då och då. Ingen kommer tycka att det är konstigt att du går ut ensam.
5) Jobbar du utomlands en längre period, se till att skaffa nya vänner. Det kräver ofta research, engagemang och tid.
6) Se till att all teknik funkar – inget gör dig mer frustrerad än när bredbandet dyker mitt under en lämning.
7) Ta kontroll över din jobbplanering och -prioritering, som jag nämnde ovan. Om ingen chef eller annan arbetsledare kommer med något brådskande eller intressant just den dagen, jobba med det du vill göra.
8) Om det är praktiskt möjligt, ta med dig en hobby – läsa böcker, fotografering, fågelskådning, whatever – som du kan fortsätta med. Sätt av tid till det.
9) Till sist, mät hur mycket du jobbar. Det enklaste sättet är att ladda ned en app i mobilen, jag använder Hours. Och tänk på att din lunch, toabesök, jobbresor och paus för att hämta mer kaffe också är arbetstid. När du jobbat klart dina timmar, då har du jobbat klart.
10) Allra sist, men kanske viktigast – ha kul!