859 0


Miljardmässa att minnas

Rapport från Shanghai. Den 1 maj öppnar världsutställningen i Shanghai – ett jippo av megaformat dit minst 70 miljoner besökare väntas och där Sverige deltar med en paviljong för knappt 160 miljoner kronor. Idag i SvD Näringsliv kan du läsa min rapport från ett Shanghai som byggts om totalt för mångmiljardbelopp de senaste åren inför eventet. • Texten finns även här.

Rättelse: I artikeln står det att Kinas paviljong är ”rund” men den är istället extremt fyrkantig. Någon på tidningen har ändrat i texten från det jag skrev, nämligen att paviljongen är ”runt” 60 meter hög.

Kinesiska byggjobbare arbetar vid det gigantiska mässområdet för världsutställningen i Shanghai. På affischen bakom syns Kinas paviljong ihop med världsutställningens blå maskot. Foto: Erik Bergin
Dessutom bubblar det i konflikten mellan USA och Kina. USA har menata tt Kina under lång tid hållit den kinesiska valutan yuan på en artificiellt låg kurs vilket gynnat den kinesiska exporten på bekostnad av USA. Men nu syns tecken på att Kina kan komma att låta yuanen stärkas, om inte annat så för att mildra konflikten, vilket SvD också skriver om idag.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article


Join the Conversation