1522 0
1522 0

Jag möts av den mycket ledsamma och hemska nyheten att Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner är död, ihjälskjuten i Kabul, Afghanistan. Horner var även tidigare medarbetare hos SvD:s utrikesredaktion.

Nils Horner. Foto: Mattias Ahlm/SR

Två okända män ska ha närmat sig Horner bakifrån och skjutit ett skott i bakhuvudet i ett ”relativt lugnt” område i Kabul, rapporterar Ekot. När nyheten om ”en skjuten utlänning i Kabul” spreds strax efteråt försökte redaktionen i Stockholm nå Horner på mobilen. Istället svarade en läkare som meddelade att han var död.

Nils Horners lysande förmåga att vara på plats redan innan någonting hänt, att alltid hitta de relevanta människorna att prata med, hans närvaro i sina sina rapporter och hans ständiga resande med, som det verkade, hela livet i kappsäck – ständigt redo för avfärd – gör honom till en förebild för varje journalist och korrespondent.

Själv varken kände eller jobbade jag med Nils Horner, så hans död är inte personlig på det viset. Men det är en enorm förlust för svensk utrikesjournalistik, Sveriges Radios lyssnare och förstås hans familj och vänner.

nils-horner-sr

Mer:

• Sveriges Radio ägnar just nu en stor del av sin sajt åt mordet. Lyssna på Horners reportage här. Klassiskt Horner-inslag: Skottlossning i Bangkok inför valet

Fantastiskt bra text om Nils Horner av SvD:s New York-krönikör Jenny Nordberg

Aftonbladet om mordet, inkl webb-tv

SvD kör en liveblogg om Horner

Washington Post, New York Times och Time hör till de många amerikanska medier som rapporterat om Nils Horner idag, tisdag

• P4 Sjuhärad: Nils Horners sommarprat

• En av Nils Horners rapporter i SvD från Afghanistan, från 2004

• Om #nilshorner på Twitter:


→ MER Mina nyheter om journalistik här.

In this article