876 0


Smittan sprids – resenärer
uppmanas stanna hemma
Runt om i hela världen kommer nu larmen om svininfluensan jämte varningar från resor till Mexico. Nyhetsbyrån Associated Press publicerade den här listan på larm och åtgärder under tisdagen:

  • Mexico: 152 döda, varav 20 bekräftade fall av svininfluensa och resten misstänkta. 1 995 personer i Mexico har influensa, men där svininfluensa inte är bekräftad.
  • 50 fall bekräftade i USA, varav 28 i en skola i New York City, 13 i Kalifornien där katastrofläge förklarats, resten i Kansas och Ohio.
  • Sex fall bekräftade i Kanada, två i Skottland där ytterligare elva misstänka fall hittats, elva bekräftade och 43 misstänkta i Nya Zeeland, två bekräftade och 25 bekräftade i Spanien, ett bekräftat i Frankrike respektive Israel.

De här åtgärderna har rapporterats under tisdagen:

  • Världshälsoorganisationen, WHO, har nu höjt risknivån till 5 på den 6-gradiga skalan. Det innebär att smittan sprids snabbt, men samtidigt att den ännu inte är en så kallad pandemi. En pandemi innebär att en epidemi sprids över en stor geografisk yta, som en kontinent eller runt hela jorden.
  • EU uppmanar europeer att ställa in icke nödvändiga resor till USA och Mexico. Någon sådan åtgärd har svenska UD ännu inte tagit. Liknande varningar kommer från bland annat Hong Kong och Sydkorea. Resenärer mellan Mexico och USA granskas medicinskt vid flygplatser.
  • Vissa länder har infört handelsstopp för griskött.
  • Världsbanken har lånat Mexico över 200 miljoner dollar för kostnader i samband med att hantera smittspridningen.

Svininfluensan sätter dessutom press på de redan mycket bräckliga världsfinanserna, med ökad rädsla för att den ekonomiska återhämtningen fördröjs. Flygaktier faller på spekulation om minskat resande och oljepriset handlades ner under 49 dollar fatet på tisdagen.

Svenska UD hade på tisdagskvällen inte gått ut med någon ny information med anledning av svininfluensan. Däremot finns information om fågelinfluensan för några år sedan på UD:s webbplats, som i viss mån har bäring även på dagens situation: Länk till UD:s webbplats.

Det ska väl nämnas att själva smittan sig, enligt en expert vid Smittskyddsinstitutet på tv i måndags, inte i sig är mera allvarlig än vanlig influensa, snarare mildare om det nu stämmer. Samtidigt saknas tydligen vaccin för människor och enhel del dödsfall har alltså rapporterats från Mexico.

Socialstyrelsen har den här informationen om svininfluensan. Information finns bland annat också hos WHO.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article


Join the Conversation