1046 0

NEW YORK. Stort mediepådrag blev det när ett pendeltåg spårade ur i söndags morse i södra delen av Bronx, strax norr om Manhattan. När detta skrivs är fyra personer bekräftade döda och ett sextiotal skadade. Jag kom dit relativt sent men kunde ändå rapportera en del om vad som pågick hem till SvD. Läs här.

• Läs mer hos New York Post och New York Times.

Mediepådraget var enormt, med uppskattningsvis ett 15-tal tv-bussar och säkert mellan 150 och 200 reportrar, fotografer, kameramän och tekniker. Hade olyckan skett en vardag så hade dramatiken ändå blivit väsentligt större – ett proppfullt tåg hade garanterat orsakat fler dödsoffer och skadade.

En kvinna som bor i närheten, Stella, säger att ett tåg spårade ur i den aktuella kurvan så sent som i juli, dock då utan passagerare ombord.

Den här delen av The Bronx är för övrigt väldigt fin, att gå om kring där känns en aning som att promenera på Essingeöarna i Stockholm. Söderut ser man Manhattan och till höger Hudsonfloden.

Så här såg det ut vid den väg där pressen samlades, strax ovanför själva olycksplatsen:

trainkrasch16
En brandbild är på väg igenom området där pressen förskansat sig.
trainkrasch14
En tv-reporter gör en ”ståuppa” framför kameran.
trainkrasch13
Journalister inväntar ny information från polisen om tågolyckans orsaker.
trainkrasch12
En vägg av tv-kameror står uppställda på vägen strax ovanför den svåra tågolyckan i The Bronx.
trainkrasch11
En tv-tekniker har beställt pizza för att härda ut en lång arbetsdag.
trainkrasch10
Fyra tågvagnar ligger kringströdda i slänten ned mot vattnet mellan The Bronx och Manhattan.
trainkrasch9
En polis står post strax ovanför olycksplatsen.
trainkrasch8
Mer journalister.
trainkrasch6
Räddningsarbetare ser ut att inspektera under en av vagnarna, där det befarades att flera personer kunde ligga fastklämda.
trainkrasch5
Även flera utländska journalister (inklusive från SvD, Aftonbladet och Expressen, samt även från norska Dagbladet) bevakade olyckan på söndagen.
Stella-liten
Stella, som bor i närheten, använder ofta Hudsonlinjen för att ta sig in till Manhattan. ”Så sent som i juli spårade ett annat tåg ur precis här”, säger hon.
In this article