1745 0

Storleken har betydelse

En bra resekamera är lika nödvändig som själva flygbiljetten – och ungefär lika svår att välja som resmålet. Själv kör jag med en Canon D400 systemkamera men en sådan förhållandevis otymplig tingest passar sig inte vid alla tillfällen. Där behöver du istället komplettera upp med en bra och vass kompaktkamera, såvida du inte har tillräckligt med kräm i din mobilkamera (och det är det få som har). 
Min gamla trotjänare i kompaktsegmentet, en väl använd två-tre år gammal Casio EX-S600 (till höger) som utstått både regn, fall och annat elände, ger ifrån sig konstiga ljud och verkar vara nära att ge upp. Jag har kollat runt på marknaden vad som finns och tänkte att det kan passa med lite tips för dig som är i samma sits. 
Några variabler bör du särskilt tänka på:
Storlek och vikt: en resekamera ska vara liten och helst också lätt. 
Stabilisator och ljuskänslighet: man tar ofta ett eller annat foto under risiga ljusförhållanden och då är funktionen bildstabilisering bra att ha (den kompenserar skakningar). Kameran ska också släppa in så mycket ljus som möjligt.
Objektiv: många tycker att stor zoom är onödigt men jag kan tycka att den har sina fördelar. Det är inte alltid det går att gå nära och fota. En bra makro, alltså för närbilder, är kanske inte lika nödvändigt.

Så här går mitt kamerashoppande till:
Jag börjar med en koll på Pricerunner, en jämförelsesajt 
där du kan sortera bland märken och priser. Det ger en ungefärlig uppfattning om utbudet. Nästa steg är att ta de kameramodeller jag fastat för och googla på dem, samt ordet ”test”. Genom att läsa igenom ett par, tre tester som nästan alltid finns år man en uppfattning om kvaliteten. Jag kollar även mått och vikt, och går därefter åter till Pricerunner för att hitta bästa priset.
Ett annat tips: tillverkarna skryter ibland med att kameran har ”digital zoom” men det är bara att strunta i. Att zooma digitalt är samma sak som att beskära bilden i ett redigeringsprogram i datorn.
Min gamla Casio är bland de tunnaste och minsta kameror som finns, under 2 cm tjock, och det är svårt att slå det. Först övervägde jag alltså en nyare version av samma kamera, som dessutom är åtminstone hyfsad på mörkerbilder. Men zoomen är inte så mycket att skryta med och på senare tid har den inte velat ta bilder med blixt (det bästa är visserligen att undvika blixten, ger mer naturliga färger).

Nu har jag istället fastnat för en Ricoh R8 istället (till vänster), som är aningen tjockare, runt 2 cm, men som har en del andra fördelar. Ricohs kompaktmakeror har en relativt kraftig zoom, 7 x mot konkurrenternas 3-4 x. Dessutom har den en snarast oslagbar makro, som gör att du kan ta bilder på ca 1 cm avstånd. I tester jag läst har den fått bra betyg med stark batteritid och hyfsad bildkvalitet. Får se om det blir den eller någon annan, men den ligger bra till.
Jag återkommer med ett utförligare kameratest.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article