2859 0
Bryggargatan, Stockholm City, några meter från den shoppingtäta Drottninggatan. Här dog
självmordsbombaren av skadorna på lördageftermiddagen. Dagen efter är platsen en sevärdhet. 
Här vid korsningen Olof Palmes gata och Drottninggatan exploderade den vita Audin av
gastuber som fanns inne i bilen. Platsen ligger ett par hundra meter norrut från Bryggargatan
där självmordsbombaren utlöste sin misslyckade laddning. Ett tv team rapporterar dagen efter.

TV: Terrorbomber – mitt i julhandeln

BOMBERNA I STOCKHOLM UTREDS SOM TERRORBROTT
”Mycket allvarligt” enligt Säpo på presskonferens
Försvarets expert: ”Amatörmässig bomb” – läs här 
UPPDATERAD 10.15 SÖNDAG. Säkerhetspolisen har tagit över utredningen om den exploderande bilen och självmordsbomben som exploderade på lördagen i anslutning till Drottninggatan i centrala Stockholm, mitt bland tudentals julshoppande svenskar. Säpo rubricerar det hela som terroristbrott. Vid en presskonferens klockan 10 på söndagen som direktsändes av SVT kallar Säkerhetspolisen bombattackerna för ”mycket allvarliga”. Vid midnatt natten till söndagen var platsen fortfarande avspärrad och den döda självmordsbombaren låg kvar på marken (se webb-TV).

”Om det är på det sättet (att vi har en självmordsbombare mitt i Stockholm) så är det ett trendbrott, det är mycket allvarligt”, kommenterar Säpos talesperson i TV-sändningen från polishuset på Kungsholmen. Samma bedömning gör terrorexperten Magnus Ranstorp i uttalanden i radio och TV på södnagsmorgonen. ”Ett klart trendbrott”, säger Ranstorp.

Presskonferens vid polishuset på Kungsholmen söndag klockan 10.

Det var en bil med gasflaskor och en sprängladdning som bars av en ensam man som exploderade på lördagseftermiddagen i centrala Stockholm, den ena på Bryggaregatan några meter från shoppingtäta Drottninggatan, den andra i korsningen Olof Palmes Gata och Drottninggatan alldeles i närheten. Några minuter skilde de båda händelserna åt. En person, självmordsbombaren, omkom. Det finns obekräftade uppgifter om att polisen har hittat odetonerade rörbomber samt en väska med spik vid detonationsplatsen.

Nyhetsbyrån TT och Säkerhetspolisen fick ett varningsmejl cirka tio minuter före den första explosionen.  En man vänder sig i meddelandet till svenska folket och hänvisar till de svenska trupperna i Afghanistan och till konstnären Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed. Enligt TT skriver mannen sedan i mejlet:

”(…) nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör.”

Enligt medier satt Säkerhetspolisen i krismöte efter explosionerna. För bara ett par månader sedan höjde Säpo hotnivån i Sverige men om det var detta hot som låg bakom är inte känt. Polisen vill enligt SVT:s nyheter ikväll heller inte bekräfta ett samband mellan de två explosionerna, även om alla allmänt tycks dra slutsatsen om ett samband.

Flera personer rapporterar på sociala medier på nätet att de var ett fåtal meter från explosionerna. Det måste anses vara ren tur att inte fler omkom eller skadades svårt vid attentatet.

KARTA: Här exploderade bomberna i Stockholm

Visa Stockholm på en större karta

Reinfeldt: ”Oacceptabelt”
Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade attentatet vid en presskonferens i regeringskansliet Rosenbad på söndagen. Se den här:

Och Carl Bildt, som den teknik- och bloggfrälste utrikesminister han är, var sent på lördagen ute och twittrade från sin Ipad om bombsmällarna. Där slog han fast att det hela handlar om ett försök till terror, långt innan polisen själv officiellt hunnit göra det. Så här såg det ut:

Nyheten har snabbt spridit sig över världen idag. CNN toppade med de svenska terrorbomberna på sin sajts internationella upplaga, bredvid en nysläppt bild av prins William och Kate. På Google News låg nyheten tidvis i topp. Även på Al-Jazeeras engelskspråkiga sajt låg nyheten i topp under söndagen, ihop med en stor byråbild på den brinnande bilen i Stockholm.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article