3565 0

NEW YORK. Ok, det här är nördigt. På gränsen till oanständigt nördigt. Men ändå: Jag har styrt Titanic in i New Yorks hamn och förtöjt vid Pier 17 på södra Manhattan. Så här såg det ut när vi till slut siktade Frihetsgudinnan i kikaren:

Ah, där är hon! Efter en lång Atlantresa.
Ah, där är hon! Efter en lång Atlantresa.

 

Det är förstås data-fejk alltihop. Men ändå rätt kul: Med hjälp av fartygssimulatorn ShipSim går det att återskapa Titanic, inklusive att stå på bryggan och se stäven närma sig både isberg och Manhattan. Jag klarade isbergen och kunde till slut navigera in i East River, precis söder om där vi bor nu.

 

Titanic stävar in mot Manhattan.
Titanic stävar in mot Manhattan.

 

Dataanimering eller inte – det är faktiskt rätt intressant att se hur Titanic skulle göra sig i New York-miljö, så som det var tänkt 1912. Manhattan för hundra år sedan skiljde sig förstås en del från dagens, skyskraporna var lägre och det skulle dröja över 20 år innan Empire State Building började resa sig över de övriga taken. Men för dem som kom med dåtidens Atlantångare måste det likväl ha varit en imponerande syn, och kanske lite skrämmande.

Titanic9
Strax söder om Manhattan, på väg in i East River.

 

Och faktum är att den här synen kan bli verklighet om ett par år. 2016 – retligt nog fyra år för sent för 100-årsdagen för förlisningen – planerar en australisk miljardär att angöra New York med en exakt replika av Titanic som tidigare i år var under konstruktion på ett asiatiskt varv. Läs mer om det projektet på TravelingReporter.com.

Förtöjd vid Pier 17 på södra Manhattan. Brooklyn och bortom det Queens syns på andra sidan vattnet.
Förtöjd vid Pier 17 på södra Manhattan. Brooklyn och bortom det Queens syns på andra sidan vattnet.

 

Det var dagens lite otippade inlägg. Imorgon onsdag ska jag till Massachusetts på jobb ihop med en fotograf. Det blir tidig uppgång i ottan för att hinna dit. Mer om hur det gick kommer senare.

Här är lite fler bilder av Titanics ankomst i New York att njuta av.

GALLERI TITANIC I NEW YORK

In this article