976 0
976 0

Den dödligaste masskjutningen i USA:s historia är ett faktum sedan en ensam gärningsman, Stephen Paddock, 64, öppnat eld från sitt hotellrum in i en countryfestival längs The Trip i Las Vegas. Minst 58 dödades enligt AP.

Jag har skrivit flera gånger om tidigare liknande amerikanska massmord – det är tyvärr oundvikligt som korrespondent i USA – och om den amerikanska vapenlobbyn, National Rifle Association, NRA.

Precis som vanligt brukar NRA vara knäpptyst strax efter ett uppmärksammat skottdåd (det begås andra dåd mer eller varje vecka som inte uppmärksammas särskilt mycket och som NRA inte heller pratar om) för att organisationen inte ska bli förknippad med brotten. Och när NRA faktiskt säger någonting så handlar det om allting annat om tillgången på vapen.

I det tal på runt fem minuter som president Trump höll på måndagen till nationen valde han som väntat att inte med ett ord nämna den infekterade vapenfrågan i amerikansk politik, helt enligt NRA:s strategi.

Och lika lite som Trump väljer att ta upp vapenfrågan, lika lite kommer att hända vad gäller ”gun control” och tillgången på vapen i USA, åtminstone på federal (statlig) nivå. Inte ens med en demokratisk president Obama kunde den federala regeringen få till några nämnvärda skärpningar under åtta år trots att blodet flöt i en strid ström efter en lång rad massakrer.

Bill Clinton fick på 1990-talet till ett tioårigt förbud för halvautomatiska, så kallade ”semi-automatic”, gevär men det löpte ut när kongressen valde att inte förnya det.

NRA-chefen Wayne LaPierre. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Nu har USA som bekant en president som öppet kampanjat ihop med NRA. Trumps parti Republikanerna kontrollerar dessutom kongressens båda kammare och det inflytelserika NRA ser noga till att utöva sitt inflytande i partiet för att stoppa varje försök till skärpta vapenlagar långt innan förslagen tas upp till debatt.

Ytterligare ett faktum kan spela NRA i händerna efter massakern i Las Vegas, den hittills dödligaste i USA:s långa och mörka historia av masskjutningar. Av videoklipp på sociala medier att döma förfogade Paddock över ett helautomatiskt gevär av militärtyp.

Den som saknar kunskaper om vapen kan tycka att skillnaden är minimal – både hel- och halvautomatiska gevär går utmärkt att skjuta ihjäl ett stort antal människor med, som exempelvis i krig (däremot är de mindre lämpliga till exempelvis jakt) – men i det här sammanhanget kan skillnaden bli avgörande för vapenlobbyns hantering.

National Rifle Association, NRA.

Helautomatiska vapen av militärtyp är nämligen förbjudna sedan flera tiotals år även i USA, förutsatt att en köpare inte har ett specialtillstånd som kräver omfattande registrering.

Om det visar sig att mördaren haft ett sådant illegalt vapen i sin arsenal så skulle detta faktum kunna användas av NRA i ett av lobbyns mest begagnade och utnötta argument: att regleringar ändå inte biter på kriminella.

(Detsamma kan förstås hävdas om exempelvis narkotikasmugglare som stöd för legalisering av droger, men vapenlobbyn är i särklass mest effektiv i använda argumentet som stöd för att hårdare vapenlagar inte fungerar.)

Det är även fullt möjligt, och lagligt enligt USA Today, att köpa en tillsats som gör ett halvautomatiskt vapen ännu mera effektivt. Det skulle kunna förklara den höga eldgivningshastigheten vid måndagens skjutning i Las Vegas. Någon djupare analys av massakern i Vegas är hur som helst inte möjlig att göra innan fler detaljer om mördarens vapen släpps.

Med Obama som president kunde vapentillverkarna fira triumfer inför varje kvartalsrapport och efter varje massmord, eftersom hotet om hårdare lagstiftning gjorde att vapenförsäljningen exploderade. Mot den bakgrunden har Trump inte varit någon succé för branschen eftersom hotet om skärpta federala regler nu är borta. I början av året saktade försäljningen av vapen, magasin och ammunition mycket riktigt av.

Men det blir intressant att se de nya branschsiffrorna efter rekordmassmordet i Las Vegas. Den som vill ha bevis på cynismen kring USA:s vapenindustri behöver inte titta längre än till börsen: två av USA:s mest kända och börsnoterade vapentillverkare – Sturm Ruger och American Outdoor Brands – var båda upp i efterhandeln på New York- respektive Nasdaqbörsen sent måndag amerikansk tid.

New York Daily News utmålar vapenlobbyn NRA:s chef Wayne LaPierre som terrorist efter ett massmord för ett par år sedan.

Det är dock ingenting som vapenlobbyn sannolikt låter sig bekommas av. Dess vanligaste argument, uttrumpetat av NRA-chefen Wayne LaPierre som respons på barnmassakern i Newtown 2012, är att ännu fler vapen är lösningen: Det enda som kan stoppa en ond person med vapen är en god person med vapen.

Det är för övrigt en variant på NRA-supportern och skådespelaren Charlton Hestons citat ur en Meet the Press-intervju från 1997:

Heston. Foto: Biography.com

”There are no ’good guns.’ There are no ’bad guns.’ Any gun in the hands of a bad man is a bad thing. Any gun in the hands of a decent person is no threat to anybody, except bad people.”

Hur NRA tänkt sig att de nära 60 döda och över hundra skadade i Las Vegas skulle ha kunnat rädda sig om de själva burit vapen får vi aldrig veta.

In this article