1299
1299

Flera av USA:s federala myndigheter har varit stängda sedan strax före jul, exempelvis inrikesdepartementet Department of the Interior (DOI.gov). Då löpte tidsfristen ut för att rösta igenom en ny statsbudget.

I brist på pengar från kongressen hade myndigheterna inget annat val än att stänga så som den amerikanska lagstiftningen ser ut.

Department of the Interiors hemsida.

Denna så kallade ”shutdown” drabbar 800 000 statsanställda och deras familjer. Vissa får gå hemma utan lön, andra tvingas jobba utan betalning.

Den drabbar även USA:s nationalparker, vilka sorterar just under inrikesdepartementet DOI.

Turister beskådar Waimea Canyon, Hawaii. Foto: Erik Bergin

Trump-administrationen har beslutat att parkerna ska fortsätta vara öppna, till skillnad från vid flera tidigare ”shutdowns”. Men en stor del av den personal som normalt bemannar parkerna — allt ifrån ”rangers” till skräpplockare och personal som tömmer toaletter — är inte på plats.

Parkerna har nu tagit den ovanliga åtgärden i bruk att ta inträdesavgifter för att bekosta toatömning och annat, rapporterar Washington Post.

Grand Canyon, Arizona. Foto: Erik Bergin

Parkförvaltningar försöker med hjälp av de pengarna hitta tillfällig personal för att hantera de mest grundläggande behoven.

Samtidigt har många besökscenter, toaletter, restauranger och annan verksamhet i parkerna stängt av budgetskäl.

Turister besöker geysern Old Faithful i Yellowstone i augusti 2015. Foto: Erik Bergin

Säkerheten äventyras enligt vissa bedömare när personal som svarar för säkerheten inte finns på plats och flera personer har omkommit i olika parker sedan den senaste budgetkrisen startade.

Oro finns också för ökat slitage, skadegörelse och nedskräpning när parkerna lämnas obemannade.

USA är nationalparkernas ursprungsland, med världens första nationalpark — Yellowstone — som en bland många ovärdeliga naturdestinationer.

Yellowstone National Park. Foto: Erik Bergin

Men budgetkrisen kommer även ovanpå ett annat hot mot parkerna, uppkommet just för att de är så populära: ”Äventyrare och Instagramare översvämmar våra publika marker – rapporter från åtta platser runt om i Amerika visar på omfattningen av hotet”, rapporterade brittiska The Guardian i november.

[contextly_sidebar id=”V7qO0T2nl6WZw8EVA3Eedo1XrifB37KJ”]

Enligt tidningen är de naturälskande besökarna på väg att kväva naturen till döds i sin jakt på mobilbilder av ikoniska platser att posta på sociala nätverk.

”Sociala medier är den främsta drivkraften. Folk kommer inte hit för lugnet. De kommer för en ikonisk bild”, säger Maschelle Zia till tidningen. Hon jobbar vid en sådan ikonisk plats, Horseshoe Bend i parken Grand Canyon.

”Horseshoe Bend” på Instagram.

En sökning på ”horseshoe bend” på Instagram ger drygt 400 000 träffar i januari 2019.

”Social media is the number one driver”Maschelle Zia, Grand Canyon

Inte bara USA:s nationalparker, eller ens USA för den delen, märker av vad som alltmer börjar kallas ”överturism”.

Enligt en rapport med titeln ”Overtourism? – Understanding and Managing Urban Tourism Growth beyond Perceptions”,släppt i september 2018, har även många städer numera så många besökare att stadsledningarna tvingas ta till grepp för att minska mängden människor och få dem att åka någon annanstans.

Solnedgång från toppen av Cadillac Mountain i nationalparken Acadia, Maine. Foto: Erik Bergin

Även svensk natur och sevärdheter lever under samma hot. ”Det finns ju en del städer i Sverige som är ganska hårt belastade. Jag tänker på Gotland och Visby några veckor under sommaren, Stockholm tidvis, Båstad och Göteborg”, säger Jörgen Eksell, forskare vid Lunds universitet, till SvD.

Besökssiffror från svenska Naturvårdsverket visar på ökande antal turister vid flera svenska parker. Det finns 29 stycken svenska nationalparker. 2015 rapporterade verket 2,4 miljoner besökare per år. under 2017 hade siffran ökat med 100 000 till 2,5 miljoner.

Abisko. Foto: Jan-Erik Nilsson/Länsstyrelsen

I USA har anstormningen ökat enormt under flera år, visar siffror från National Park Service som The Guardian publicerar. Sedan 1960 har antalet besökare rusat från cirka 70 miljoner till 330 miljoner nu, enligt statistiken:

”Det minst studerade däggdjuret i Yellowstone är det som finns i störst överflöd: människan”, konstaterar Yellowstones tidigare chef Dan Wenk i The Guardian. Där har antalet besökare ökat med 40 procent mellan 2008 och 2017. 4 miljoner människor besökte parken det året.

Där och i många andra av USA:s ofta mycket välskötta parker är trafikstockningar längs vägarna vanliga.

”Vår egen art har den största effekten på parken och kvaliteten på upplevelsen är offret”, säger Wenk.

Nästan full bilparkering i ett pass i Glacier National Park mellan USA och Kanada 2015. Foto: Erik Bergin
In this article