2511 0
2511 0

Nyheten om någon sorts undervattensverksamhet vid Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård luktar 1980-tal – men är kanske inte så förvånande om man betänker vad som hänt i Ukraina, menar försvarsministern.

Svenska försvaret jagade av allt att döma vad som tycktes vara en utländsk ubåt eller någon annan form av undervattensverksamhet i Stockholms skärgård på fredagen. Närmare bestämt vid Kanholmsfjärden, som är den vattenyta som grovt sett finns strax söder om Möja och öster om Värmdö.

Det var en nyhet som tycktes dofta avlägset 1980-tal.

Jag ska inte ge mig in i en analys om vad som kan vara orsaken. Däremot kan man konstatera bara genom att titta på ett sjökort att det i norra Kanholmsfjärden finns någonting på botten som gör att det på korten varnas för dykning, fiske och andra undervattensaktiviteter. Om det är ubåtsminor av den typen Sverige hade fram till åtminstone 1980-talet, ett gammalt vrak eller något annat olämpligt har jag ingen aning om.

Så här ser markeringen ut på sjökortet:

Markeringen vid Möja söderfjärd, norra Kanhollmsfjärden, som varvar för föremål på botten.
Markeringen vid Möja söderfjärd, norra Kanhollmsfjärden, som varvar för föremål på botten.

Jag har alltid undrat var markeringen döljer. Det får samtidigt bedömas som hyfsat otroligt att en utländsk militärmakt skulle leta sig in i skärgården för att inspektera just den platsen, vad det nu är så är det garanterat känt i utländska militära kretsar om det nu alls har med försvaret att göra.

Själv åkte jag tvärs över Kanholmsfjärden med Clara-Ida i början av oktober, för inte mer än ett par veckor sedan. Då var läget lugnt. Så här såg det ut:

oktoberskärgård
Kanholmsfjärden i oktober 2014.

 

Den svenska marina insatsen drogs igång sedan en “trovärdig” uppgiftslämnare till försvaret lämnat information som tydde på någon form av undervattensverksamhet i området. Snabbt drogs en stor insats igång med 200 man med fartyg och helikoptrar.

– Just nu genomför vi en underrättelseoperation i Stockholms skärgård i syfte att få koll på vad det är för något under ytan, sa Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, till medier vid en presskonferens på eftermiddagen.

Aftonbladet uppger på fredagskvällen att vittnen även ska ha sett små båtar eskortera ett passagerarfartyg nordväst om Kanholmsfjärden, i farleden norr om Vaxholm där Finladstrafiken går. Det var oklart vad det innebar.

Korsö strax ost om Sandhamn.
Korsö strax ost om Sandhamn.

Tidningens fotograf Urban Andersson som befann sig i båt ute på sjön på fredagen rapporterade att han blev bordad av nervösa militärer som avkrävde honom legitimation.

Den svenska flottan och marinen har fortfarande närvari i närheten på Korsö, som ligger strax utanför Sandhamn och ännu är militärt skyddsområde med llandstigningsförbud. I övrigt finns marin verksamhet vid Musköbasen nedåt Nynäshamn.

Den misstänkta kränkningen kommer efter en tid av markant ökad rysk aktivitet i Östersjön, inklusive flera kränkningar av svenskt luftrum. I en intervju med SvD säger den nytillträdde försvarsministern Peter Hultqvist (S) att han tycker sig se ett nytt militärt läge i regionen, mot bakgrund av Rysslands annektering av Krim och inbördeskriget i östra Ukraina.

– Det märker jag när folk kommer fram och vill prata med mig. Det som sker på Östersjön, bland annat med närgångna flygningar, visar att vi har ett nytt, förändrat läge. Ryssland har gjort enorma militära investeringar och agerar målmedvetet. I takt med ökad styrka så övar ryssarna mer, och det påverkar säkerhetsmiljön för länderna i närområdet, säger Peter Hultqvist i intervjun på fredagskvällen.

Läs mer om Stockholms skärgård här.

 

I denna artikel