1820 0
1820 0

val2016-logoANALYS — Enligt Donald Trump är USA på väg mot katastrof. Enligt Hillary Clinton är USA bättre än någonsin.

Presidentvalet i november är inte i första hand ett val mellan en liberal och en konservativ politisk linje, istället har väljarna att fundera över: vilken världsbild är mest korrekt?

Sällan var skillnaden så tydlig som under Republikanernas och Demokraternas partikonvent i juli, som jag bevakade för SvD. På Republikanernas konvent i Cleveland ges bilden av USA som en enda stor brottsplats, med ökande våld och mord i storstäderna, ett inflöde av muslimer som vill förgöra nationen, höga skatter, utflyttade jobb och hög arbetslöshet.

Trump & Clinton. Foto: Flickr
Trump & Clinton. Foto: Flickr

Medan den bilden visserligen är felaktig, sett till statistiken, så är det ändå många väljare som köper den. Varför, undrar många. Men det är inte så konstigt. Ta arbetslösheten. Den officiella nivån på 4,9 procent döljer det faktum att många amerikaner helt lämnat arbetsmarknaden de senaste åren efter att helt enkelt ha gett upp om att få något jobb. Därmed räknas de inte i statistiken och arbetslösheten faller.

Eller ta dem som har jobb, fler än ett dessutom, och kanske jobbar 50, 60 eller 70 timmar i veckan men ändå inte får ekonomin att gå ihop. Och som bara fått små, om några, löneökningar trots att USA:s ekonomi påstås gå bra.

Därtill kommer de ständiga terrordåden och masskjutningarna i Orlando, San Bernardino, Paris, Nice, Istanbul, Dhaka och en rad andra platser. Visst är det lätt att tro att Trumps världsbild stämmer.

– Enbart jag kan fixa det här, sa Donald Trump i sitt tal på konventets sista kväll.

På Demokraternas konvent ges en betydligt ljusare bild. Visst, USA har problem och Hillary Clinton är öppen med att hon vill bygga vidare på vad Obama uträttat under snart åtta år. Det ska bli billigare att plugga, USA måste komma tillrätta med polisvåldet, det behövs hårdare vapenlagar. Obamacare, presidentens av republikaner avskydda sjukvårdsreform, ska utvecklas ytterligare.

Men Demokraternas världsbild är att USA i allt väsentligt är på rätt väg. Konstigt vore det förstås annars, med en demokratisk president de åtta senaste åren. Och medan Trump lovar ordna upp allt elände själv så säger Clinton:

– Vi måste arbeta tillsammans för att lösa våra problem.

Det är två fundamentalt olika sätt att beskriva omvärlden som de två stora partierna erbjuder. Det är svårt att hävda att den ena är helt fel och den andra helt rätt. Beroende på vart du åker i USA så är båda beskrivningarna av samtiden korrekta. Och det är en öppen fråga vilken av dem som attraherar väljarna mest i november.

Som jag skrev i en analys den 1 augusti: Clinton har störst chans att vinna valet, sett till statistiken. Men det är ett misstag att räkna ut Donald Trump.

In this article