1812 0
Båtmässan i Älvsjö. 

Allt för sjön Älvsjö 2013
Gott om stora dragplåster
– men vem ska köpa dem?

En Resande Reporters Äventyr har i vanlig ordning kollat in utbudet på båtmässan. Det är inte den mest fullpackade mässan genom tiderna, men så har branschen också en del lönsamhetsproblem. Mindre än en vecka före mässan gick till exempel North West-Najad-varvet i konkurs, den andra konkursen för Najad på ett par år.

Läget på båtmarknaden är sådant nu att det finns mängder av begagnat, samtidigt som bränslepriserna stiger. Så de riktigt stora bränsleslukande fartygen borde ha svårare att hitta köpare nu än för, typ, fem-sex år sedan. Trenden verkar också gå mera mot bränslesnålare, och därmed långsammare, skrov – exempelvis har det skrivits i båtpressen en hel del om de så kallade “trawler”-båtarna, moderna varianter av Grand Banks-klassen, som går att pressa uppåt 20 knop, men som har marschfarter mellan 10-15 knop. Här nedan finns en sådan, en Beneteau Swift Trawler 34 som vi bedömer är en framtida vinnare. Billig är den dock knappast i inköp, men modellen som sådan borde ligga rätt.

En annan variant är högfarts-segelbåten, som går att skaka upp i 20 knop med motor – ett alternativ för den stressade seglaren kanske. Se nedan.
Se tidigare rapporter från Stockholms båtmässor här!

Här en Sail Jet från finska In Time Yachts OY, en an nymodigheterna på segelbåtssidan. Skrovet är egentligen ett motorbåtsskrov och båten går att köra i runt 20 knop med motorn igång. Notera förarplatsen till styrbord.

Högfartssegelbåt ftån In Time Yachts.
Klassikern Targa, här en av de större modellerna som borde ha gott om utrymme och vara praktisk, kan man tycka. Så varför i så fall en så knäpp placering av köket, bredvid förarplatsen? Sorry, det duger inte. Targan har också dåliga ytterutrymmen för tex att ligga och sola. 
Här ett betydligt bättre alternativ, en Nord Star 34 Patrol med rejält kök nivåskilt från huvuddäck. Nord Star har även bättre ytterutrymmen, tex på akterdäck.
Hytten i Nord Star.
En Nord Star 34 Patrol.
Här är mässans enligt vår mening bästa båt: En Beneteau Swift Trawler 34. Oslagbara utrymmen både ute och inne, rejält kök i salongen. Ingen akterruff på den här modellen dock, det är väl ända nackdelen. Men sex kojer finns ändå. 

Maskinkonfigurationen i en Beneteau Swift Trawler 34. Helst hade man kanske sett en Penta-maskin i, går det att ordna? Man kan notera att marschfarten är mellan 15-17 knop, men att det går att pressa upp skrovet i drygt 20 knop. Då blir gissningsvis bränslenotan hyfsat fet dock.
Gott om plats på den något plastiga flybridgen finns det också. Spexigt med den lilla masten där man kan hissa ett stödsegel.
Fram med stora checkhäftet.
En Beneteau Swift Trawler 34. 
Mässans nostalgihörn där förstos Coronet-klubben har en fet monter. Här två Coronet 21-fotare från en svunnen tid.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article


Join the Conversation