1663 1

EKERÖ. Förirrade mig ut på Ekerö häromdagen och hamnade vid Kaggeholms slott, ovan. Där finns även en folkhögskola. Slottet har på något vis hamnat i skymundan av Drottningholms ståt och prakt. Trädgården är vemodigt ovårdad, dammen tömd på vatten, stenarna mossbevuxna och träden grå. En plats att gå omkring och bli lite sentimental på. Inte en människa i sikte.

Man passerar förbi Drottningholm, följer väg 261, tar vänster ut på Ekerövägen och följer åsen förbi det nybyggda villasamhället Ängsvik, som en sorts gated community (se bilden nedan), och Ekerö sommarstad. Vid Sundby tar man vänster vid macken ut på Kaggeholmsvägen.

Eller så fortsätter man i nordvästlig riktning över böljande åkrar, förbi skogsdungar och vikar som man ser avlägset från landsvägen. På vänster sida rakt över Hovgårdsfjärden anar man Björkö med vikingastaden Birka, dit det går båt. Vägen gör en höger-, sen en vänsterkrök där ön är som smalast och fortsätter sedan någon mil, ända fram till färjan till Adelsö. Där finns en krog.

För den som inte orkar köra samma väg tillbaka förbi Drottningholm och Bromma går det att svänga av vid Träkvista och ta färjan vid Jungfrusund, så kommer man rätt upp på E4 i höjd med Fittja/Slagsta.


Utsikten från en rastplats längs Ekerövägen. Nere vid vattnet, Kyrkfjärden, syns Asknäs kyrka.


Jag förföljde en gammal PV på vägen hem. Klicka på kartan så blir den lite större. Eller sök på “ekerö” på hitta.se


Ängsvik villastad. Familjemys i kubik.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article


Join the Conversation