1243 1
1243 1

En megastor militärövning under åtta veckor i sommar, med kodnamn “Jade Helm 15”, i en handfull delstater i sydvästra USA har fått konspirationsteoretiker på högerkanten att befara att den federala regeringen i Washington är på väg att invadera delstaten Texas.

Det hela är precis så knäppt som det låter. Planen på militärövningen presenterades i mars och strax efteråt började rykten cirkulera på bloggar och hos högerextrema lokalradiokanaler om att regeringen planerar att införa undantagstillstånd i Texas och avväpna invånarna där.

Andra rykten handlade om att hemliga tunnlar var på väg at grävas under stängda Walmart-varuhus som skulle utgöra livsmedelsförråd åt militären under en belägring.

Norris. Foto: Aaron Webb/Flickr

Bland dem som eldar på paranoian finns den konspirationsorienterade radioshow-värden Alex Jones, samt skådespelaren och Texas-patrioten Chuck Norris, som i en kolumn gjorde sitt bästa för att elda på upproret mot Washington.

Detaljer som att Texas redan är en av USA, samt att en angripare knappast skulle annonsera sina intentioner flera månader i förväg i pressmeddelanden, tycks än så länge ha gjort lite för att mildra skräcken hos vissa av Texas invånare.

Här är några av många artiklar om saken i amerikanska medier, nyhetsartiklar i New York Times och Los Angeles Times samt en krönika i nätmagasinet Slate.

Jag skriv om saken i SvD lördagen den 9 maj. Här är storyn.

Så här såg det ut i tidningen (klicka bilden för större version):

Artikeln om militärövningen Jade Helm 15 i SvD.
Artikeln om militärövningen Jade Helm 15 i SvD.

 

Som ett brev på posten kom förstås ett läsarmejl om saken, som ofta är fallet när man skriver om allt som doftar politisk extremism. Och precis som många gånger tidigare anför läsaren “bevis” som är identiska med själva konspirationsteorin:

En SvD-läsare som också tror att Texas är på väg att invaderas av USA.
En SvD-läsare som också tror att Texas är på väg att invaderas av USA.
In this article


Join the Conversation