1538 0

Foto: SvD Resor

Thailand har ju blivit svenskarnas nya Kanarieöarna de senaste åren och allt oftare hör jag folk som, bland annat av det skälet, inte vill åka dit. De hänvisar till överfulla stränder, pråliga hotell och sexturism.  Det är synd det, för det stämmer nämligen inte. Visst finns allt detta, i Thailand som överallt annars dit turister åker, men det går att hitta en egen strand långt från alla andra turister bara man vet vart man ska leta.

SvD Resor skriver om Koh Kood som är just ett sådant ställe. Koh Kood ligger i nordöstra delen av den thailändska havsbukten och är landets tredje största ö (se kartan), långt mycket mindre exploaterad än till exempel den mer eller mindre ökända Phuket. Så här skriver SvD:s reporter:

”Vi rundar en udde och kommer till en ny strand, lika folktom. Att ta en morgonpromenad längs kusten på Koh Kood (ibland stavat Ko Kut) är en ganska ensam och exklusiv upplevelse. Känslan är att vara på landet. Bortom fåtaliga, lågmälda strandhotellen finns en väg som förbinder ett par fiskebyar och några mindre bosättningar. Det är i stort sett allt av civilisation – än så länge.”

Thailand har förstås mycket annat att bjuda på. Här är ett par av mina tips:


• Bangkok: en härligt stökig stad full av intryck, avgaser, ljud och den kanske bästa maten i världen. Man bör särskilt ta en tur på floden med en sådan där galen thailändsk rank båt med en oljuddämpad bilmotor där bak som styrs med en pinne.

Bron över floden Kwai: ett par timmar norrut från Bangkok finns den, bron som odödliggjordes i filmen The Bridge on the River Kwai från 1957 med Alec Guinness i huvudrollen. Originalbron förstördes strax efteråt, som i filmen, men efterföljaren finns kvar. Så här ser den ut.

Snorkla: svåröverträffad semestersysselsättning att sväva fram över färgglada korallrev mitt i ett fiskstim. Just den här bilden är tagen vid den förföriskt vackra Koh Tao.

Till sist – ett tips till: taxichaufförer i Bangkok är inte de bästa på engelska. I själva verket kan det vara omöjligt att förklara att man vill till ett ställe som ”the south bus station”. Gör så här: ta reda på vart du ska, gå in på en resebyrå eller ett hotell och be någon där skriva ner destinationen på en lapp på thai (eller var i världen du nu råkar vara). Ha med lappen i taxin.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article