712 0
712 0

Sent på kvällen måndagen den 23 mars publicerade Wall Street Journal en story om hur Israel – länge en av USA:s närmaste allierade, inte bara i Mellanöstern utan globalt – sedan 2014 spionerat på USA:s pågående atomsamtal och, senare, förhandlingar med Iran.

Det är allmänt känt att Israel, och särskilt regeringen Netanyahu, absolut inte vill se något avtal med Iran, eftersom israelerna inte tror att Iran kommer att leva upp till ett antikärnvapen-avtal. Icke desto mindre är det den politiken president Obama först i två år nu och eventuellt är på väg att ro iland (förhandlingarna pågår i Schweiz).

Mot den bakgrunden var det inte så konstigt att israelerna ville ha insyn i de extremt känsliga förhandlingarna. Men dessutom, enligt Wall Street Journal, hade Israel använt den hemliga informationen man fått fram för att aktivt motarbeta USA:s egen utrikespolitik i kongressen i Washington.

Allt detta var förstås en bra story. Och ibland måste man som journalist i det läget göra en så kallad ”rewrite”, mer eller mindre att skapa en egen story av vad en annan redaktion redan publicerat. Så här blev min artikel om Israels spioneri, publicerad på morgonen den 24 mars på svd.se. Och så här såg den ut i tidningen på onsdagen:

Rewriten om Israels spioneri, SvD den 25 mars 2015.
Rewriten om Israels spioneri, SvD den 25 mars 2015.
In this article


Join the Conversation