6021 1
6021 1

NEW YORK. Här är kortfilmen som är bland det mest intressanta – åtminstone räknat per tidsenhet – jag sett hittills vad gäller historisk skildring av New York: Den enbart runt tio minuter långa filmen visar hur det var att leva i området Washington Heights i South Bronx, norra Manhattan, under 1970 & och 80-talen.

Uppdatering mars 2017: videon har tagits bort av upphovsrättsliga skäl. Här är en annan om the Bronx på 1980-talet som innehåller snarlika bilder:

Och här är ett filklipp från South Bronx på 1980-talet:

Krigszon må vara ett slitet uttryck, men här passar det bra in.

Bakgrunden var att de flesta stora amerikanska storstäder, inklusive New York, under särskilt 1980-talet drabbades av vad som beskrivits som en “epidemi” av billig narkotika, så kallat “crack cocaine”, alltså kokain som man röker. Det är en mycket beroendeframkallade drog, och hela samhällen slogs ut av missbruket. Läs mer här.

Den här filmen visar enligt uppgift situationen i ett av New Yorks värst drabbade områden, Washington Heights i South Bronx.

Det finns mycket att läsa på internet om detta för den som är intresserad. Ett exempel: På det här diskussionsforumet deltar flera personer som bodde i New York på 80-talet. Där finns även länken till YouTube-filmen.

Karta: Här ligger Washington Heights, på norra Manhattan-ön.

Washington Heights, norra Manhattan.
 Washington Heights, norra Manhattan.

Mer på YouTube om South Bronx på 1980-talet: Klicka här

In this article


Join the Conversation