2613
2613

NEW YORK-GUIDEN Jo, den heter faktiskt EN, den japanska restaurangen och sakebaren vid Hudson och Leroy Street (435 Hudson St., karta) i West Village på sydöstra Manhattan. Eller ”EN Japanese Brasserie” om man ska vara noga, och det ska man ju.

Det är ett fantastiskt ställe. Min kompis Daniel, som kallar sig ”Professor Sake”, släpar dit mig en dag i april och vi avnjuter en provbricka med tre olika sakesorter som vi jämför och diskuterar. Intressant nog tar det inte många minuter förrän även jag, en fullständig sake-novis, sitter och uttalar mig med inget litet mått av auktoritet om olika nyansskillnader hos de tre varianterna av denna japanska risbrygd.

KARTA HÄR LIGGER EN

Sen äter vi, sittande i baren. Inte inne på restaurangen, som ligger precis intill och som jag misstänker bör förbokas, utan från barmenyn. Den är så full med makalöst goda smårätter dumplings, friterad kyckling, dippsåser och andra godsaker att jag känner att jag knappt kan vänta tills jag får njuta av själva restaurangmenyn. Restaurangdelen har jag ännu inte provat när detta skrivs i september 2017, men med lite tur blir det av senare i år.

[contextly_sidebar id=”Sr5yQqnJnXKgFo9n56dc6CH0tXEppTiL”]

Priserna: som väntat inte stans lägsta. Smårätter finns från runt 17 till 35 dollar. Cocktails och drinkar mellan 13-15 dollar, men dyrare exempel finns. Du hittar menyerna här.

Baren har fina trädetaljer och är både rustik, med ett rejält och rätt grovt bord som vi sitter vid, och japanskt finstämd på samma gång. Den här delen av Manhattan tillhör inte de stans främsta turistkvarter och jag anar att många besökare missar denna höjdare.

ENs restaurangdel där borta. Foto: Erik Bergin

Bergin och Svanberg dricker sake i New York-podden.

NEW YORK-PODDEN DRICKER SAKE

PODCAST Missa inte New York-poddens inslag från EN, publicerat i september 2017. Du hittar podden här.


Är du ett fan av sake så är ett besök snarast ett måste. Visserligen finns många andra bra sakebarer i New York, kanske ett ämne för en kommande artikel på New York-guiden. Men i vilket fall, så fin som EN är så bör du inte missa den oavsett vad som finns i övrigt.

Sake-experten Daniel laddar för test. Foto: Erik Bergin

Till New York-guiden

In this article