86
86

Donald Trump vill få omvärlden att betala USA rättvist för handel och för militärt försvar. Idén har presidenten och fastighetsmagnaten från New York filat på – i nära 40 år.

Den 2 september 1987 kunde läsare av New York Times och andra amerikanska tidningar ta del av en annons som såg ut som en utrikespolitisk programförklaring. Det var fastighetsmagnaten Donald J Trump, 41, som skrev i ett öppet brev till det amerikanska folket om vad han tyckte att USA och dess dåvarande president, Ronald Reagan, borde göra.

Trumps annons i flera amerikanska tidningar i september 1987. Foto: NYT

Temat är lätt att känna igen 38 år senare. Särskilt Japan – i förra veckan drabbat av 25-procentiga tullar på bilar och 24 procent på det mesta annat – hade väckt irritation hos Trump. Framför allt var det notan för Japans militära försvar som Trump menade att USA tog, utan att få något i utbyte av Tokyo.

”Bort med underskotten”

”Över åren har japanerna, utan bördan av kostanden för att försvara sig själva (så länge USA gör det gratis), har byggt en stark ekonomi med oöverträffade överskott,” skrev Trump.

Senare i annonsen deklarerade han att USA borde ”avsluta våra stora underskott, minska skatterna och låta USA:s ekonomi växa ohindrad av att behöva försvara dem som enkelt har råd att betala för sin frihet.”

ANNONS

Vad som bland annat satt väckt Trumps vrede över USA:s utrikespolitik var ett radiotal som Reagan hållit i april, där han uttryckligen gick till attack mot idén om handelstullar. Liksom Republikanerna som parti så stod Reagan för frihandel, medan de amerikanska facken ihop med Demokraterna ansågs som det USA:s tullvänner.

Reste till New Hampshire – och Moskva

Den då 41-åriga Trump gjorde samma år en resa till New Hampshire, nyckeldelstat i amerikanska presidentval, för att sondera terrängen inför en möjlig presidentkandidatur, skrev New York Times.

Trump reste 1987 även till Moskva – i syfte att leta en tomt att bygga ett Trumphotell på – under nyfiken observation av den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB.

I New Hampshire pratade Trump på ett Rotarymöte, inbjuden av en lokal republikan vid namn Mike Dunbar som drev en kampanj för att få Trump att ställa upp i valet året därpå.

– Det finns inte en enda republikansk kandidat som kan vinna presidentvalet, deklarerade Dunbar till tidningen.

Samma dag som annonsen om USA:s handelsunderskott ovh försvarsutgifter publicerades dök Donald Trump upp i en intervju hos Larry King på CNN. King konstaterade redan i påannonsen att fastighets miljardären från New York ”låter mera som en politiker dessa dagar”.

Det hela var en väl kooridnerad kampanj av Trump och hans stab för att positionera honom politiskt inför kommande val, om inte 1988 så senare.

Cramer: Kan bli som kraschen -87

Det skulle komma att ta 30 år, till 2017, innan Trump faktiskt blev USA:s president och fick chans att pröva sina teorier om handelspoilitik i praktiken. Då var han omgiven av rådgivare som han menade motarbetade honom.

ANNONS

Så är det inte den här gången.

Nu befarar marknadsanalytiker att hans tullpolitik kan resultera i en upprepning av den historiska börskraschen samma år som Trump torgförde sin utrikespolitiska vision till den amerikanska allmänheten.

19 oktober 1987 kraschade börsen Wall Street och föll 22,6 procent på en enda dag.

CNBC:s veterananalytiker Jim Cramer säger att tullarna framför allt riskerar sänka USA:s egen ekonomi.

– Om inte presidenten försöker anstränga sig och belöna de länder som sköter sig så är 1987-scenariot troligt. Vi behöver inte vänta alltför länge för att få veta hur det går, säger Cramer.

In this article