2623
2623

Just hemkommen till New York från ett besök i Stockholm ska det förstås ätas lunch på New Yorkskt vis och vad passar bättre i så fall än en riktigt lokal och insutten diner. Med New York Citys diners faller det sig så att de ofta ligger lite i skymundan, bortom turiststråken och i kvarter där folk framför allt bor. Alltså inte i områden med kontor eller varuhus, även om det finns undantag från den regeln.

En sådan typisk diner är East Side Café på 352 East 23rd Street, i hörnet First Avenue och 23rd Street.

Hör min kommentar om East Side Café:

Se karta (klicka fram menyn i kartans övre vänstra hörn):

Menyn är som sig bör gigantisk och går på temat kött och äggbaserat. Hamburgarna kommer helt ostylade på ett fat, salladerna är rikliga och kaffet ovanligt bra med amerikanska mått mätt. Apelsinjuicen har fruktkött kvar i sig.

Båsen inne i lokalen är i ett rött galonliknande material och lagom nötta. Kyparna bär vit skjorta och fyller på kaffe även efter att du betalt den handskrivna notan. Dinern har även en bar med trästolar. Ingenting hos East Side Café sticker ut, vilket är en del av charmen. Istället är detta precis så mycket New York-vardag som det bara kan bli.

East Side Café, 23rd Street och First Avenue, New York.
East Side Café, 23rd Street och First Avenue, New York.

Det här är helt enkelt ett ställe man återvänder till när man behöver koppla av med en tidning och samtidigt äta en bit, fly undan den kalla New York-vintern, eller helt enkelt bara vill ta sig en kopp kaffe. Adressen är diner-typisk, i korsningen av en hårt trafikerad aveny och en lika hårt trafikerad gata, 23rd Street, en av New Yorks gator som inte är enkelriktade utan har filer i båda riktningarna.

Enkel och bastand mat serveras på East Side Café.
Enkel och bastand mat serveras på East Side Café.
East Side Café, 23rd Street och First Avenue, New York.
East Side Café, 23rd Street och First Avenue, New York.

Till New York-guiden

In this article