2484
2484

NEW YORK — Teater är förstås ett måste när man besöker eller bor i New York. Det finns flera sajter som säljer rabatterade biljetter till shower på Broadway, som theatremania.com och broadwaybox.com, men det mest klassiska sättet att se en pjäs är förstås att helt enkelt bege sig till Times Square (karta) och köpa en biljett mer eller mindre på måfå.

Båset där biljetterna säljs har sedan en hel del år flyttat en aning norrut och finns numera i hörnet 47:e gatan/8:e avenyn (kolla efter de röda skyltarna med texten ”tkts” som i ”tickets”).

Här säljs rabatterade teaterbiljetter. Foto: Google Maps
Här säljs rabatterade teaterbiljetter. Foto: Google Maps

Skyltar upplyser om vilka pjäser som går och när. Som det föll sig hamnade vi en onsdagskväll i februari 2015 på The curious incident of the dog in the night-time, baserad på boken med samma namn, som går på Barrymore Theatre ett stenkast ifrån Broadway.

Jag ska inte fördjupa mig i en analys av själva föreställningen, mer än att säga att den helt klart är sevärd. Ett allmänt tips är dock att läsa på om den teaterpjäs du ser, om du inte som i det här fallet råkat läsa den bok den är baserad på. För min egen del googlade jag pjäsens namn i mobilen, sittande inne i salongen, och hann skaffa mig en uppfattning om handlingen den vägen.

Times Square. Källa: Google Maps
Times Square. Källa: Google Maps

Teaterdistriktet runt och längs Broadway i New York är inofficiellt uppbyggt kring principen att ju närmare själva gatan Broadway man kommer, desto mer kända föreställningar och dyrare teaterbiljetter. Det går således att köpa ”Broadway”-biljetter, ”off-Broadway”-biljetter och även ”off-off-Broadway”-biljetter, där de senare förstås är billigare men uppsättningarna också mindre namnkunniga. Den som vill botanisera runt har närmast oändliga möjligheter till underhållning för en ganska billig penning.

När man ändå är i närheten av Times Square (ett ställe jag personligen undviker så mycket som möjligt på grund av trängsel och turister) så kan man med fördel kolla in 8:e avenyn, ett kvarter väster om Times Square vid korsningen Broadway/7:e avenyn.

8:e avenyn har kvar en hel del av den sunkighet som för 15-20 år sedan präglade bland annat 42:a gatan, som då var New Yorks porrgata, en sorts ”red-light district”. Längs 8:e kan man fortfarande se en och annan Gentlemen’s Club, alltså stripklubb, och avenyn kantas av mer eller mindre ljusskygga individer som stryker omkring och ser allmänt opålitliga ut, särskilt kvällstid.

I dessa tider av gentrifiering, som det kallas, alltså allmän statushöjning av ett kvarter, som pågår överallt i New York så finns det snart inte mycket kvar av det ”gamla” Manhattan. Man behöver inte bo länge i stan dessa dagar för att hinna upptäcka att ens favoritbar eller kvartersbutik tvingas slå igen när hyran höjs och ersätts av en Starbucks eller ett bankkontor.

Många New Yorkers tycker säkert att det är skönt att bli av med skumma kvarter och svartklubbar eftersom staden blir säkrare. Men andra minns troligen också med ett visst mått av saknad forna tiders New York som utan tvivel var farligare men också mer personligt.

Jätteskärmen vid Times Square. Foto: Erik Bergin
Jätteskärmen vid Times Square. Foto: Erik Bergin

På Times Square kan du numera även beskåda vad som sägs vara en av världens största reklamskyltar i HD-upplösning (bilden ovan), en megaskärm som sitter uppsmälld vid hotellet Marriott och som lyser upp hela gatan nedanför på kvällen.

Ett sista tips, om du tar t-banan till eller från Times Square och går upp/ned i t-banan vid Times Squares södra del vid 42:a gatan (nedgången ligger precis bredvid militärens rekryteringskontor, som stått där i över 20 år), ta då en titt in i tunnelbanans tunnlar som just vid den här hållplatsen finns att beskåda i form av en fantasieggande svart grotta in under Manhattans gatuplan, full med spår och svagt lysande glödlampor i dunklet.

Här är fler Broadwaybilder:

Barrymore Theatre nära Broadway.
Scenen i Barrymore Theatre.
Barrymore Theatre nära Broadway.
Times Square, med världens troligen största reklamskylt.

Till New York-guiden

In this article