Helgtur till fina Greenport, Long Island

2480
2480

Ett par timmars körning från New York österut på Long Island ligger Greenport (karta, officiell sida), ett gammalt tidigare fiskeläge för valfångstflottan. Stan är ett utmärkt utflyktsmål från New York om du har bil. Inte minst tack vare de många vingårdarna som ligger utmed väg 495 som tar dig ut på Long Island. Vingårdarna håller hyfsat hög kvalitet, men det lönar sig troligen att kolla upp de som fått högst rekommendationer innan avfärd. Vissa vingårdar håller marknader på gårdplanen, andra kör ett mera partyinriktat koncept med limousiner som tar ungdomar ut från New York för några timmars festande på finvin och goda ostar, vilket också finns att köpa (kolla in ostbutiken i Riverhead, precis där landmassan delar sig i en nordlig och en sydlig halvö).

Men Greenport var det ja. Stan stammar från 1500-talet då en grupp nybyggare slog sig ned på platsen mycket tack vare dess naturligt skyddande hamn. Byn växte och hade under århundradena en rad namn och uppgifter, som handel, fiskeläge med mera.

Det som gör Greenport sevärd är att byn och hamnen känn så genuin. Här hittar du inte de vanliga modebutikerna, snabbmatshaken eller turistfällorna som präglar exempelvis betydligt mer kända Newport i Connecticut, för övrigt ett annat populärt utflyktsmål från New York (läs mer om Newport här). Greenports hamn är charmigt nedsliten med ojämna bryggor, välanvända båtar och fin utsikt mot Atlanten. En bit bort finns fina sandstränder på Long Islands norra sida.

På sommaren är här fullt av folk, och Greenport mister en del av sin charm. Om du har möjlighet, gör besöket på hösten eller tidigt på våren istället, då du får ha stan mer eller mindre för dig själv (bilderna i galleriet nedanför är tagna i slutet av oktober).

Inte långt bort söderut på Long Island finns kändis- och miljonärstäta Hamptons, men Greenport har klarat sig märkligt väl undan excesser och nyrika fasoner som överdådiga hus och vräkiga restauranger. Här känns det istället som att tiden stått mer eller mindre stilla, eller i varje fall gått hälften så fort.

Nere i det röda huset vid hamnen, som stått där sedan inbördeskriget, finns en liten restaurang och bar där du kan få en kaffe och en whisky medan du sitter och beskådar utsikten och njuter av den salta havsluften.

Till New York-guiden

GALLERI GREENPORT MED OMNEJD


Visa större karta

In this article