13851

Har någon någonsin tröttnat på modelljärnvägar? Nej, just det.

Vuxenlivet må ha ändrat prioriteringarna en smula, men innerst inne vill vi alla trots allt bara leka med modelltåg. Så mycket mer anledning behövs egentligen inte för att bege sig till New York Botanical Garden i The Bronx (karta) vid juletid, då The Holiday Train Show pågår (15 december till 19 januari) varje år.

Det är en fantastisk tillställning där en kreatör flera år i rad har byggt upp en rad modelljärnvägar som vindlar sig fram genom prunkande gröna växter, mossa, trädstammar och byggnader (se bildgalleriet ovan). Tåg, lokomotiv och miljöer är som hämtade ur en Harry Potter-film. Byggnaderna är replikor av New Yorks mest kända landmärken, som Chrysler Building, Brooklyn Bridge, Empire State, varuhuset Macy’s och Grand Central.

Ett ånglok passerar en blommig by.
Ett ånglok passerar en blommig by.

Byggnaderna är ett sevärt spektakel i sig själva, tillverkade som de av pinnar, löv, bark och allt annat som naturen har att erbjuda. Man finner sig stå fånigt leende och bara stirra på saligheten.

Ett par varningens ord är på sin plats. Man måste boka biljett i förväg, och får då en viss tidpunkt på dagen då man ska inställa sig. Inställa sig för att köa, alltså, för det här är en massiv attraktion även för New York-bor, särskilt för barn förstås. Kön för att överhuvudtaget komma in i det växthus där tågbanorna är uppbyggda kan uppgå till en halvtimme, men dessutom är i större delen av själva utställningen också en kö, där folk ideligen stannar för att posera för bilder framför en eller annan känd byggnad. Det är förstås oundvikligt, men räkna med gott och väl minst 90 minuter för att hinna se allting. Om möjligt, välj att se the Train Show en vardag, då köerna sannolikt är något kortare (jag var där en söndag).

Med det sagt – en bättre eftermiddagsutflykt i ett gråkallt New York i december är svår att hitta.

Här är en kort film på ett par minuter från The Holiday Train Show (fler videor här):

Till New York-guiden

 

In this article