3324
3324

The Dead Rabbit Grocery & Grog (karta, sajt) på 30 Water Street, Manhattan, har utnämnts till världens bästa bar både 2015 och 2016. Det är förstås en utmärkelse som ställer extrema förväntningar. Men av flera skäl så levererar Dead Rabbit ofta hyfsat nära.

The Dead Rabbit ligger i ett område på sydöstra Manhattan där man inte förväntar sig att hitta världens bästa bar. Ett par stenkast bort ligger Wall Street och söder- och västerut finns de anonyma och, skulle många nog säga, tråkiga finanskvarteren. Men just därför tycker jag det är kul att den här baren ligger just där den gör. Kanske kan man rent av säga att det inte varit samma grej om den legat i redan bartäta East Village.

Baren The Dead Rabbit på sydöstra Manhattan som utsågs till världens bästa bar 2015 och 2016.

Dessutom är drinkarna förstås fantastiskt goda och välgjorda. De kostar 16 dollar men är värda det relativt höga priset. Barmenyn byts ut rätt ofta och verkar variera med säsongen så man kan nästan vara säker på att hitta någon nyhet varje gång såvida man inte hänger på Dead Rabbit varje vecka.

[contextly_sidebar id=”yuDAICemS6VxVU7D7VPaExB5aMbq5GmP”]

Det ligger sågspån på golvet i den opretentiösa baren och på väggarna hänger allehanda gamla bilder, dokument och andra reliker från New Yorks historia. Namnet är också hämtat från stans brokiga och bråkiga förflutna då ett av de kriminella gäng som härjade på södra Manhattan, runt de ökända kvarteret Five Points ungefär där Chinatown ligger idag, hette just The Dead Rabbits (se bilden nedan).

Detalj från The Dead Rabbit där väggarna är fulla av historiska dokument och bilder.

Den här baren är förstås också av en sådan kvalitet att du kan gå in där och beställa i princip vilken drink som helst utan att stöta på patrull. Men undvik screwdrivers och andra semesterdrinkar som mest består av juice, för New Yorks bättre cocktailbarer håller högre klass än så och befattar sig inte med läsk och juice – här blandas istället sprit med annan sorts sprit.

Det finns förstås mat på The Dead Rabbit också men jag har själv aldrig ätit där. Ett tips dock: boka bord i förväg om du vill testa, annars är det risk att du får vänta i baren ett bra tag på bordet. Sämre ställe att vänta på kan man i och för sig tänka sig.

Till New York-guiden

In this article