828

Jag gillar det har landet. Darfor kanns det lite trist att jag lamnar Kambodja om ca fem timmar. Det sker via flyg till Saigon (nagot dyrare an jag skulle ha velat, ca 800 kr, men jag sparar tid), dar jag raknar med att stanna tre dagar. Oklart exakt var annu, men det loser sig alltid.
Kambodjanerna ar oerhort vanliga (ska vara prickar over a…), kan mata sig med thailandarna, priserna laga och servicen bra. For backpackers som reser utanfor de breda turiststraken och har mindre krav pa bekvamlighet ar det ett valdigt enkelt land att resa i. Man hoppas, dock, att de lyckas bredda turismen, sa att de kan attrahera ett bredare turistunderlag. Det behovs – jag har tex inte sett en enda tillverkningsindustri att tala om annu. Det saknas uppenbarligen storre banker och darmed ar det sannolikt skralt med inflode av internationellt kapital.

Bilden visar vissa av offren vid tortyranstalten Toul Sleng, kallad S21, i Phnom Penh.

Fast satsningar pa turism saknas absolut inte. Pa den spikraka vagen fran Siem Reap ut till Angkor byggs just nu ett nytt stort nationalmuseum. Pa en banderoll vid vagkorsningen annonserar de redan efter personal – guider, tolkar, ekonomer och chefer. En liten bit langre bort ligger en ny spa- & golfresort. Langs vagen in till stan fran busscentralen passerar man ett annat bygge. Fast inte annu ett hotell, har jag fatt veta, utan ett nytt turistministerium.
Samtidigt saknar landet nagon langre kustremsa, sa sol- och badturismen kan inte vantas bli sarskilt stor jamfort med Thailands och Vietnams. En av staderna vid havet i soder, Sihanoukville, sags visserligen vara ett bra stalle med fina strander och ”partyatmosfar” som det star i min guidebok, men mycket mer ryms inte.
Jag ser garna mer av Kambodja en annan gang (men Angkor ar jag nog klar med), om nagon vill hanga med. De sodra delarna, men aven Battanbang eller hur det nu stavas, ska vara bra. Ocksa Phnom Penh, denna av tragedi sa svart drabbade stad, har sin egen charm.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article