1034

Kambodja, ett av Sydostasiens mest tacksamma resmål, är på väg att lyfta sig ur det elände som Röda Khmererna ställde till med på 1970-talet. Befolkningen fördrevs ur städerna, framför allt ur huvudstaden Phnom Penh, tvingades att arbeta i socialiserade jordbruk, mördades och tvingades på flykt till grannländer som Thailand.

Få länder har fått kämpa så länge för att komma igen efter en ondskeful regim, i det här fallet Röda Khmererna som tillhör de värsta världen skådat hittills, överträffade endast av nazisterna och ett fåtal andra. Röda Khmererna låg bakom att uppskattningsvis 1,5 miljoner, en femtedel av Kambodjas dåtida befolkning på 7,5 miljoner, dog eller mördades enligt allmänna källor. Dödsorsakerna var svält och överansträngning till följd av arbetet i de kollektiva jordbruk som skulle frälsa landet.
Men nu syns tecken på ljusning för Kambodja. Här är två omedelbara nyheter att analysera (klicka på länkarna för att komma till artiklarna):
  • Rättegången i för folkmord i Kambodja fördröjd ett år (AP). En fördröjning kan förstås uppfattas som ett nederlag men här handlar det enligt AP om att fler anklagelser kommer in mot den förra Röda Khmerledaren vilket gör att målet tar längre tid att förbereda. Sannolike behöver Kambodja ett avslut i den legala tvisten för att gå vidare. 
  • Kambodjas fastighetspriser stiger kraftigt (Phnom Penh Post). Brittiska investerare köar just nu för att få ösa in pengar att Kambodjas accelererande fastighetsmarknad. Det är goda nyheter för ett land som så länge varit satt utanför världens finansmarknad. Att det riskerar att blåsas upp till en bubbla om tio-femton år är nästa problem, men just nu ökar priserna på kambodjanska fastigheter gissningsvis från en mycket låg nivå. Det är goda nyheter.

Jag kom till Kambodja med flyg från Singapore en dag i februari-mars för vidpass två år sen. Sällan har jag upplevt en större omställning. 

Singapore: Sydostasiens data-land. Polerade skyskrapor, hotellfoajéer i marmor och sjukvård i världsklass. 
En timmes flygresa med AirAsia låg: 
Kambodja: mörk grusväg. Inne i stan.
In this article