1195
Foto: BBC

Thailands konstitutionsdomstol ger premiärministern Somchai Wongsawat sparken och förbjuder honom att arbeta med politik i fem år. Samtidigt upplöser domstolen regeringspartiet PPP, på anklagelser om röstfusk vid förra valet. Åtgärden ska sätta ett exempel inför kommande val.

Flygplatsen
stängd till
15 december

Sky News rapporterar att internationella flygplatsen i Bangkok hålls stängd till den 15 december. Endast fraktflyg släpps iväg.
Måndagens nyheter från Thailand kan innebära att den akuta krisen, inklusive oppositionspartiet PAD:s ockupation av Bangkoks två flygplatser, är över. Enligt uppgift ska fraktflygen börja gå direkt och de hundratusentals utlänningar som varit strandade i Thailand i en vecka kan börja räkna med att komma hem. De flyg som redan börjat gå från andra flygplatser har dock varit överbokade och turister har tvingats stanna kvar trots löfte om resa.

Thailands djupare politiska polarisering är dock inte löst. Gissningsvis bildas ett nytt parti inför nästa val med delvis samma medlemmar som det upplösta PPP. Risken finns också för sammandrabbningar mellan regeringsanhängare och oppositionsanhängare. De rödklädda regeringsanhängarna reagerade med ilska på domstolens beslut, medan de gulklädda ute på flygplatserna jublade.

Därtill har Thailand som nation lidit både stor ekonomisk skada i mångmiljardklassen under den veckolånga isoleringen och fått sitt rykte som turistnation nedsvärtat.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article