2138

SKOKLOSTER/SIGTUNA. Drog med bilen på utflykt till slottet Skokloster (interiör till höger) och närbelägna Sigtuna. Det är fantastiskt vackert därikring – och då är ändå de här bilderna tagna med min relativt kassa mobilkamera. Man kör E4 norrut från Stockholm någon kvart och svänger sedan av mot Sigtuna, nästan i höjd med Upplands Väsby.

VIBY BY. De tre översta bilderna här nedanför är från Viby By i utkanten av Sigtuna. Det är som att gå in i 1700-talet, en kanske kilometerlång gammal landsväg i grus som löper genom byn med dess röda knuttimrade lador. Byn är intressant eftersom den aldrig skiftades, vilket skedde med de flesta bondbynarna i Sverige under 1700- och 1800-talet. Det där läste jag om i Lund på ekonomisk historia, byarnas tidigare struktur med husen samlade i mitten och tegarna stålande utåt i en smal solfjäder bedömdes oekonomiskt och husen spriddes ut för att möjliggöra effektivare landbruk. Men så skedde aldrig i Viby.

En gammal harv eller liknande står övergiven på ett fält i Viby By.

De röda ladorna står tätt i Viby By med landsvägen ringlande emellan sig.

Gärdsgårdar ringar in varje del av Viby.

Sigtuna. Idyll är bara förnamnet. Dagens dramatik inträffade vid ett kafé nere vid Mälaren i stan: en liten tjej, 8-10 år kanske, tappade sin mobil i plurret och började storgråta. Mamman tvärvägrade gå i och hämta den. Hade jag också gjort. Har ingen bild från den episoden.

Välkrattat i Skokloster. Slottet är öppet, i alla fall sommartid, och innehåller intressanta utställningar.

Här har vi en Svensk Damtidning, tror jag det var, från 1950. Det här uppslaget med modellen till vänster handlar om att uppnå idealmåtten för den tidens kvinnor: 89-60-90. Alltså i princip samma mått som idag, om jag fattat saken rätt. Komplett med diettips för ”den alltför magra” och ”den alltför feta”.
Var det någon som trodde att det här med utseendefixering var en nymodighet?

Skokloster i gröngräset.


Bryggan nere vattnet vid Skokloster i norra delen av Mälaren.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article