1079
Vi blev vittne till en bisarr tillställning som präglade hela Calcutta idag: en stor kommunismhyllning. Det kändes som ett kommunistiskt första maj. De höll ett stort rally på förmiddagen mitt emot monumentet/museet Victoria Memorial och följde upp med en fet manifestation genom stan – inga plakat, utom ett, men lätt ett par hundra tusen människor som gick i en lagom oordnad procession och ställde till oreda i trafiken.

Annars har vi nu, efter två dagar, täckt in det mesta av Calcuttas förvånansvärt kompakta centrum. Det är en stor park – väldigt stor rent av, där det finns en galoppbana och en kyrka bland annat – gamla stan inklusive New Market, centrala delarna med regeringsbyggnad för delstatsregeringen, centralbank och gamla Ostindiska Companiets röda tegelbyggnad. Ett par oinspirerande varuhus där man inte fick lust att köpa något hann vi få in också.
Tanken är att ta tåget till Varanassi vid Ganges, en helig stad för hinduiska pilgrimer. Det gick dock inte att boka biljetterna idag – även den statliga bokningssajten är stängd söndagar – men det finns dock flyg också. Kanske slutar med flyg ena vägen, tåg den andra. Eller buss, de påstås ha ”Volvo-kvalitet” på bussturerna (är väl Tata-bussar som alla andra men med Volvo-logga kanske).
Vädret perfekt. lagom varmt, men promenerandet blev ändå lite segt idag eftersom jag har en veckas fotvandring i Bangladesh bakom mig. Man skulle behöva vila upp sig lite…
Nu ska jag dricka upp min Kingfisher pilsner och sova.
Den pampiga kontorsbyggnaden, kallad Writer’s Building, i centrala Calcutta där British East India Company, Ostindiska Companiet, huserade under sin glans dagar (under 174 år fram till 1874). Numera en regeringsbyggnad, vaktad av polis och just nu med byggnadsställningar i bambu runtomkring.

Köttavdelningen inne i en stor marknad i vad som paradoxalt kallas New Market i gamla Calcutta.
Middagshöna.
Victoria Memorial, ett hyllningspalats till Indien inklusive ett museum. Toklång kö för varenda indier skulle in idag, förutom dem som hyllade kommunismen, så vi sket i det.
Här hyllar de kommunismen på ett stort fält mitt i Calcutta.
Kommunism-flagga på buss.
Calcuttas armada av Austin-taxibilar ser ut som från 50-talet men är nog faktiskt tillverkade relativt nyligen. Tutar gör de allihop iaf.
BBD, mitt i det centrala Calcuttas administrativa del. Man kunde gissat att de skulle kosta på sig en något piffigare damm, men icke.
Indira Gandhi står staty i Calcutta.

Kommunistpartiet.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article