1311
1311

Det är knappast ett problem som New York City är ensam om, men det är samtidigt en sida av stan som inte så ofta kommer fram i rapporteringen: New Yorks många arbetande hemlösa. Jag har skrivit mängder av artiklar de senaste dryga tre åren om några av de tusentals New Yorkers som jobbar allt de kan men ändå inte får det att gå ihop. Många av dem saknar fast bostad.

Här är ett reportage om saken som Wall Street Journal har gjort. Det stämmer till eftertanke. Ms Morgan är en av dem. Hon säger till tidningen:

[contextly_sidebar id=”3bEKrtOrjdkHN5TmB8EZBDZowuK7sJXv”]

”I’m working from 8 to 8, 12 hours a day, but I can’t afford the rent,” says Ms. Morgan, who works two jobs and earns about $2,100 a month. ”Simple as that.”

Artikeln fortsätter med att förklara delar av orsaken till att så många med arbete ändå inte har råd att bo:

The combination of soaring real-estate prices and stagnant family incomes have squeezed New York’s working poor. Rents surged nearly 20% in real dollars from 2000 to 2014, while household income decreased by 6.3%. The number of people living in New York City shelters skyrocketed to more than 60,000 late last year, up from 31,009 in 2002. The rise in the working homeless is a big reason why.

”When I first began representing homeless people years ago it was rare,” said Steven Banks,  who oversees the city’s homeless programs as commissioner of its Human Resources Administration. ”Now, working families constitute a significant part of the shelter system.”

In this article