1302
1302

STOCKHOLM — Den 20 januari 2018 firar Donald Trump sin ettårsdag som USA:s president. Det har varit ett omvälvande år, vilket jag skrivit spaltmeter om i SvD och då och då även här på ErikBergin.com. Jag har bevakat Trump sedan han ställde upp i presidentvalet sommaren 2015, då jag jobbade som korre i New York, genom hela valkampanjen och under året som gått sedan dess.

Inför ettårsdagen kan du nu enkelt hitta allt jag rapporterat om Donald Trump samlat på en specialsida på ErikBergin.com som finns här. På förstasidan finns även det senaste om USA:s president i en klatschig röd box, som ser ut så här:

Min Trump-special på förstasidan.

Vad är att vänta under 2018? 2017 präglades av att presidenten och Republikanerna fick väldigt lite gjort i kongressen. Året såg länge ut att inte kunna bjuda på en enda stor lagstiftningsmässig seger (oavsett vad Trump själv hävdar), men strax före jul kunde partiet till slut baxa igenom ett paket med stora skattesänkningar som undertecknades av Trump strax därefter. Jag har analyserat skattereformen i SvD.Inför 2018 har Trump åter börjat prata om ett annat vallöfte, stora investeringar i infrastruktur som vägar, broar, elnät och annat som är rejält eftersatt i USA.

Det är bara ett problem — hans partikamrater har historiskt varit måttligt sugna på att anslå de pengar som krävs. Nu sker det dessutom mot bakgrund av stora skattesänkningar som lär ge än större budgetunderskott kommande år. Dessutom är 2018 ett nytt valår i USA: i november är det kongressval, och det republikanska partietablissemanget är i behov av att hålla samman för att mota dels Demokraterna, dels ”Trumpism-falangen” — företrädd av Trumps egen tidigare strateg Steve Bannon — för att kunna behålla sin majoritet i kongressen.

Demokraterna har visserligen en valmatematisk uppförsbacke inför 2018. Partiet måste försvara många platser i särskilt senaten från delstater där Trump vann 2016. Å andra sidan verkar partiet vara motiverat efter förlusten i presidentvalet och amerikanska medier rapporterar om ett extra stort engagemang inför kongressvalet hos Demokraterna, som annars är känt som det stora soffliggarpartiet.

Dessutom maler särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om misstänkt rysk hjälp i presidentvalet åt Trump på — och där väntas fler nyheter och eventuellt fler åtal under året.

Allt detta kommer jag och andra kollegor på SvD att rapportera mer om kommande år. Du hittar alltihop här och på SvD.se.

In this article