3210
3210

”Urban tourism” har de flesta hört talas om men få faktiskt företagit: exkursioner ned i övergivna katakomber, in i sedan länge nedstängda fabriker och mentalsjukhus, rundvandringar i mansions och bostadshus vars invånare flytt.

Men en bok, Abandoned NYC av Will Ellis, visar upp precis de här dolda sidorna av världens mest makalösa stad, New York City.

Bloggen AbandonedNYC.com.

Det började som en blogg. Ellis, en äventyrare och hobbyfotograf, började ta sig in bakom stängslen och genom krossade fönsterglas i öde byggnader runt om i New Yorks fem stadsdelar. Han besökte sjukhus, fabriker, bostäder och förfallna biografer och tog bilder.

[contextly_sidebar id=”dVNlpYMvJg8CeS4cTMt8FoTFIKERuGCE”]

Och på bloggen växte sakta fram en bild av ett parallellt New York som få visste ännu existerade och som i många fall snart är borta, rivet och bortschaktat till förmån för nya bostadsskrapor i glas och stål.

Ett av de mera kusligare ställena man kan stifta bekantskap med på bloggen är utan tvekan ett gammalt mentalsjukhus i Queens, Creedmoor Psychiatric Center’s Building 25, som stått öde i 40 år. Kings Park Psychiatric Center’s Building 93 i Brooklyn går heller inte av för hackor, med sina kvarglömda patientsängar stående i öde behandlingsrum.

Och så klart blev det sedan även en bok. Den rekommenderas för alla som har intresse av att se in bakom kulissen, en kuliss som i fallet New York snabbt blir alltmer glanspolerad, enkelriktad och opersonlig.

Abandoned NYC av Will Ellis.

Den som bott om så bara några månader i New York hinner märka hur ”dive bars” och allehanda inpyrda caféer och boklådor försvinner och ersätts av apotek, T-Mobile-butiker eller bankkontor. Staden är snabbt på väg att förvandlas. Den blir säkrare och renare men tråkigare och mer ”mainstream”. Många av de platser som Ellis porträtterar i sin bok och på sin blogg lär redan vara försvunna. Och är de det inte nu så är det det inom kort.

Den här boken, Abandoned NYC, fryser tiden. Och den ger en sällsam resa in i miljöer och en svunnen tid som du knappast stöter på annars.

Ur Abandoned NYC: Ett avsomnat tivoli i New York.

Eller som Ellis presenterar sin bok på Amazon: ”This book is for anyone who’s ever wondered what’s behind the ”No Trespassing” sign.”

In this article